স্বাস্থ্যৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা শীতকালৰ বতৰ প্ৰায়ে প্ৰত্যাহ্বানজনক । এই ঋতুত অলপ অসাৱধান হ’লেই চৰ্দি, কাহ, জ্বৰ আদি সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে । এনে পৰিস্থিতিত আমি সদায় আমাৰ স্বাস্থ্যৰ যত্ন লোৱা উচিত আৰু শীতকালত যিমান পাৰি সিমান খাদ্য গ্ৰহণ কৰা উচিত যিয়ে আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু শৰীৰক ভিতৰৰ পৰা গৰম কৰি ৰাখে । ইয়াত আমি আপোনালোকক এনে কিছুমান খাদ্যৰ বিষয়ে কৈছো যিয়ে আপোনাক বেমাৰৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰে-
সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলি-
শীতকালত পালেং, মেথি আদিৰ দৰে সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলি প্ৰচুৰ পৰিমাণে খাব লাগে । এই শাক-পাচলিবোৰ ভিটামিন চিৰ এক উত্তম উৎস যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে । ইয়াত ভিটামিন কে থাকে যিয়ে তেজ গোট মৰাত বাধা দিয়ে আৰু চকুৰ দৃষ্টিশক্তিৰ বাবে অপৰিহাৰ্য ভিটামিন এ থাকে । এই শাক-পাচলিবোৰ এন্টিঅক্সিডেন্টৰ ভাল উৎস যিয়ে শীতকালত আপোনাৰ ছালত আৰ্দ্ৰতা বজাই ৰাখে, যাৰ ফলত আপোনাৰ ছালখন শুকান আৰু অনুজ্জ্বল যেন নালাগে ।
টেঙাজাতীয় ফল-
ভিটামিন চিয়ে আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা আৰু মন দুয়োটাকে ভাল কৰি ৰাখে । কমলা, আঙুৰ আৰু নেমু আদি ফলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি থাকে । ইয়াৰ উপৰিও ষ্ট্ৰবেৰী আৰু কিৱিতো অধিক পৰিমাণৰ ভিটামিন চি থাকে ।
ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ খাদ্য-
শীতকালত সূৰ্যৰ পোহৰৰ অভাৱত শৰীৰত ভিটামিন ডিৰ অভাৱ দূৰ কৰিবলৈ ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ খাদ্য অতি প্ৰয়োজনীয় । ছলমন ভিটামিন ডিৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস । ইয়াৰ উপৰিও কণীৰ কুহুম, ফৰ্টিফাইড শস্য, গাখীৰ, ৰেড মীট আৰু কাঠফুলাৰ জৰিয়তেও ভিটামিন ডি লাভ কৰিব পাৰি ।
মাহজাতীয় শস্য-
যদিও প্ৰতিটো ঋতুতে মাহজাতীয় শস্য খোৱাটো উপকাৰী, কিন্তু শীতকালত নিশ্চয়কৈ খাব লাগে । বুট, মটৰ, লুবিয়া, ফ্লেক্স চীডছ, চিয়া চীডছ আদি প্ৰচুৰ পৰিমাণে প্ৰটিনযুক্ত আৰু ইয়াত প্ৰায় সকলো প্ৰয়োজনীয় এমিনো এচিড থাকে । ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ থাকে যিয়ে শীতকালত আপোনাৰ ওজনো নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখে ।
শিপাজাতীয় শাক-পাচলি
শীতকালত শিপাৰ শাক-পাচলি যেনে গাজৰ, বীট, মিঠা আলু, মূলা,চালগোম আদি প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায় । ইয়াত বিটা-কেৰটিন আৰু ভিটামিন চি আৰু বহুতো প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে যিয়ে আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে । যিয়ে আপোনাক সঘনাই হোৱা চৰ্দি আৰু ফ্লুৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰি ৰাখে ।