সাধাৰণতে শীতকালত সেউজীয়া মটৰৰ খেতি কৰা হয়, কিন্তু ফ্ৰজেন আৰু শুকান ৰূপত, ই গোটেই বছৰজুৰি উপলব্ধ হয় । অৱশ্যে, ফ্ৰজেন মটৰ খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল বুলি গণ্য কৰা নহয়, সেয়েহে আপোনাক সতেজ সেউজীয়া মটৰ খাবলৈ বিশেষজ্ঞ সকলে পৰামৰ্শ দিয়ে ।
সেউজীয়া পটল খোৱাৰ উপকাৰীতা-
প্ৰ’টিনৰ সমৃদ্ধ উৎস-
সেউজীয়া মটৰত উদ্ভিদ-আধাৰিত প্ৰ’টিন থাকে, যদি আপুনি ইয়াক নিয়মীয়াকৈ খায়, হাড় আৰু পেশী শক্তিশালী হ’ব । ই শিশুৰ শৰীৰৰ বিকাশৰ বাবেও যথেষ্ট সহায়ক হ’ব পাৰে । অৰ্থাৎ মটৰ খোৱাটোৱে দুৰ্বল শৰীৰলৈ জীৱন কঢ়িয়াই আনে ।
ফাইবাৰ সমৃদ্ধ-
সেউজীয়া মটৰক আঁহৰ এক সমৃদ্ধ উৎস বুলি গণ্য কৰা হয়, ইয়াক খালে আপোনাৰ দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে পেট ভৰা যেন অনুভৱ কৰায় । যি আপোনাক অত্যাধিক খোৱাত বাধা দিয়ে আৰু লাহে লাহে ওজন হ্ৰাস হোৱা আৰম্ভ কৰে । যিসকলে ওজন হ্ৰাস কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবে এইটো সঠিক আহাৰ ।
ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণত কাৰ্যকৰী-
সেউজীয়া মটৰৰ গ্লাইচেমিক সূচক অতি কম আৰু ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে । ইয়াৰ লগতে, ই হঠাতে শৰ্কৰা বৃদ্ধি প্ৰতিহত কৰে আৰু আঁহৰ উপস্থিতিৰ বাবে কাৰ্বোহাইড্ৰেট শোষণ হ্ৰাস কৰে । এইকাৰণেই সেউজীয়া মটৰ ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট আহাৰ ।
হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী-
সেউজীয়া মটৰত বহুতো খনিজ থাকে যি হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত সহায় কৰে, যেনে মেগনেছিয়াম, পটাছিয়াম, আৰু কেলচিয়াম । এই সকলোবোৰ পুষ্টিয়ে ৰক্তচাপ স্বাভাৱিক ৰখাত সহায় কৰে, যি হৃদ আক্ৰমণৰ আশংকা যথেষ্ট পৰিমাণে হ্ৰাস কৰে । ই শিৰাবোৰৰ পৰা বেয়া কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰে ।
(এই প্ৰতিবেদন কেৱল আপোনালোকক সজাগ কৰাৰ উদ্দেশ্যে লিখা হৈছে । যদি আপুনি যিকোনো ঠাইতে আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে জড়িত কিবা পঢ়ে, তেন্তে গ্ৰহণ কৰাৰ আগতে নিশ্চিতভাৱে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক ।)