তুলসীক সমগ্ৰ দেশতে মাতৃ বুলি জনা যায় আৰু পূজা কৰা হয় । কিন্তু আপুনি জানেনে যে ধৰ্মীয় গুৰুত্বৰ লগতে, তুলসী আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবেও অতি উপকাৰী । তুলসী মিহলি কৰি আয়ুৰ্বেদৰ বহুতো ঔষধ আৰু বনৌষধি তৈয়াৰ কৰা হয় ।
আজি আমি আপোনাক তুলসীৰ পানীৰ লাভালাভৰ বিষয়ে ক’বলৈ গৈ আছোঁ, যি খালী পেট খালে বহু প্ৰকাৰৰ ৰোগ আঁতৰাই ৰাখে । তুলসীয়ে কেৱল ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, ই চাপ বা ষ্ট্ৰেছৰ স্তৰ যথেষ্ট পৰিমাণে হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে ।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৰ্ধক-
তুলসী ইয়াৰ ইমিউনোমডুলেটৰী গুণাগুণৰ বাবে জনাজাত, যাৰ অৰ্থ হৈছে ই আপোনাৰ শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ প্ৰণালী শক্তিশালী কৰে আৰু যিকোনো ধৰণৰ সংক্ৰমণৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়ে ।
হজম শক্তি উন্নত কৰে-
তুলসীয়ে হজম শক্তি বৃদ্ধিত সহায় কৰে । লগতে গেছ আৰু পেট ফুলা কমোৱাত ই ফলপ্ৰসূ । তুলসীৰ পানী খালে হজম শক্তি উন্নত হয় আৰু শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰি যায় ।
এণ্টিঅক্সিডেণ্টেৰে সমৃদ্ধ-
তুলসীত ফ্লেভোনইড, পলিফেনল আৰু অত্যাৱশ্যকীয় তেলৰ দৰে যৌগ থাকে যি এণ্টিঅক্সিডেণ্ট হিচাপে কাম কৰে । এই এণ্টিঅক্সিডেণ্টবোৰে শৰীৰৰ ক্ষতিকাৰক মুক্ত ৰেডিকেলবোৰ নিষ্ক্ৰিয় কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত অক্সিডেটিভ চাপ হ্ৰাস হয় আৰু কোষৰ ক্ষতি হ্ৰাস হয় ।
ষ্ট্ৰেছ বুষ্টাৰ-
তুলসীক এডাপ্টোজেনিক বনৌষধি বুলি গণ্য কৰা হয়, অৰ্থাৎ ই মানসিক চাপ কমায় আৰু মনক শান্ত কৰি ৰাখে । তুলসীৰ পানী খোৱাটোৱে মানসিক চাপ আৰু উদ্বেগ কমোৱাত সহায় কৰিব পাৰে ।
চৰ্দি-কাহৰ পৰা সুৰক্ষা-
কাহ, চৰ্দি, হাঁপানী আদি শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত সমস্যা কমোৱাৰ বাবে পৰম্পৰাগতভাৱে তুলসী ব্যৱহাৰ কৰা হয় । তুলসীৰ পানী খালে শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত সমস্যাৰ পৰা সকাহ পোৱা যায় । তুলসীৰ শক্তিশালী কফ আৰু এন্টিটাছিভ গুণ আছে, যিয়ে কাহ, বিৰক্তি আৰু চৰ্দিৰ লক্ষণসমূহ দূৰ কৰাত সহায় কৰে ।