বৰ্তমান সময়ত দেখা গৈছে যে, প্ৰাথমিকভাৱে মধ্যবয়স্ক বা প্ৰাপ্তবয়স্কলোকক প্ৰভাৱিত কৰা ৰোগবোৰে এতিয়া শিশুসকলকো প্ৰভাৱিত কৰিছে । ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ হৈছে অস্বাস্থ্যকৰ খাদ্য । বহুসময়ত, শিশুৰ চাহিদা বা জেদ পূৰণ কৰাৰ বাবে, আমি তেওঁলোকক এনে বস্তু খুৱাওঁ যিবোৰ তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ভাল নহয় আৰু ৰোগৰ বাবে এক প্ৰজনন ক্ষেত্ৰ সৃষ্টি কৰোঁ । বিশেষজ্ঞ সকলে শিশুক কি কি বস্তু খুৱাব নালাগে বুলি পৰামৰ্শ দিয়ে জানক-
মমো, নুডলছ, পিজ্জা এই সকলোবোৰ আজিকালি ল’ৰা-ছোৱালীৰ চখত পৰিণত হৈছে । এই বস্তুবোৰ ময়দাৰে তৈয়াৰ কৰা হয় যিবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে হজম হ’বলৈ ৪ৰ পৰা ৫ দিন সময় লাগিব পাৰে, এনে পৰিস্থিতিত কোষ্ঠকাঠিন্য, গেছ আৰু পেটৰ লগত জড়িত বহু সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে । ময়দাত পুষ্টিকৰ উপাদানৰ অভাৱো দেখা যায়, যাৰ বাবে শিশু পুষ্টিহীনতাৰ বলি হ’ব পাৰে ।
চকলেট-
আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে ঘৰলৈ অহা আলহীয়ে ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে চকলেট আনে আৰু আপোনাৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়েও ইয়াক খাবলৈ জোৰ দিয়ে, কিন্তু এই মিঠা বস্তুটোত অধিক পৰিমাণৰ কেফেইন থাকে, যিয়ে ল’ৰা-ছোৱালীৰ টোপনি বিঘ্নিত কৰিব পাৰে আৰু খিংখিঙীয়া কৰিব পাৰে । ইয়াত থকা শোধিত চেনি আৰু তেলে হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে । চকলেট খালে ডায়েবেটিছৰ দৰে বিপজ্জনক ৰোগৰ সৃষ্টি হয় আৰু লগতে মেদবহুলতাও বৃদ্ধি পায়, যিটো স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী নহয় । দৈনিক খালে শিশুৰ দাঁত ক্ষয় হ’ব পাৰে ।
শীতল পানীয়-
শিশুৱে শীতল পানীয় অতি হেঁপাহেৰে খায়, কিন্তু তেওঁলোক অজ্ঞাত যে ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে চেনি থাকে যিটো আমাৰ শৰীৰৰ বাবে অতি ক্ষতিকাৰক আৰু ডায়েবেটিছৰ দৰে সমস্যা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে । শীতল পানীয়ত থকা উচ্চ ফ্ৰুক্ট’জযুক্ত কৰ্ণ চিৰাপে যকৃত চৰ্বিযুক্ত কৰি তোলে । দৈনিক সেৱন কৰিলে শৰীৰত কেলচিয়ামৰ অভাৱ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় । ইয়াৰ ফলত হাড়ৰ ক্ষতি হয় আৰু ভৱিষ্যতে আপোনাৰ খোজ কঢ়াত অসুবিধা হ’ব পাৰে ।
পেকেট কৰা চিপছ-
পেক কৰা ৱেফাৰ যেনে চিপছ, ক্ৰিস্পছ যিবোৰ পাম অইলত তৈয়াৰ কৰা হয় আৰু অধিক মছলাযুক্ত । ইয়াত অতি বেছি পৰিমাণৰ নিমখ থাকে, যাৰ বাবে শৰীৰত ৰক্তচাপ বৃদ্ধি হোৱাৰ সম্ভাৱনা থাকিব পাৰে আৰু লগতে মেদবহুলতাও বৃদ্ধি কৰে । দৈনিক খালে শিশুৰ হৃদৰোগ আৰু যকৃতৰ ৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব পাৰে ।
পেক কৰা ফলৰ ৰস-
বহু অভিভাৱকে নিজৰ সন্তানক ব্ৰেকফাষ্টত পেকেটৰ ফলৰ ৰস দি ভাল পায় । এনে পানীয়ত ক্ষতিকাৰক সংৰক্ষক পদাৰ্থ থাকে । ৰিফাইন চেনিও ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পোৱা যায়, যাৰ ফলত ডায়েবেটিছ আৰু মেদবহুলতাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় ।