নৱেম্বৰ আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে, বতৰ সলনি হৈছে আৰু কিছু ঠাণ্ডা পৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে । নৱেম্বৰৰ শেষ ভাগৰ পৰা ঠাণ্ডা ক্ৰমে বৃদ্ধি পাব । এনে পৰিস্থিতিত, সকলোৱে নিজৰ স্বাস্থ্যৰ অধিক যত্ন ল’ব লাগিব । আয়ুৰ্বেদৰ মতে, শীতকাল হৈছে এনে এক ঋতু য’ত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা প্ৰাকৃতিকভাৱে বৃদ্ধি হয় । ঠাণ্ডা বতৰত, শৰীৰৰ তাপমাত্ৰা হ্ৰাস হয় আৰু শৰীৰে নতুন বতৰৰ সৈতে খাপ খুৱাবলৈ তাপনিয়ন্ত্ৰণৰ মাজেৰে যায় ।
কেতিয়াবা এই পৰিৱৰ্তনৰ ফলত শীতকালৰ বহুতো ৰোগ হ’ব পাৰে । কিন্তু যদি আপুনি কিছু সাৱধানতা অৱলম্বন কৰে তেন্তে আপুনি ৰোগৰ পৰা হাত সাৰি শীতকাল উপভোগ কৰিব পাৰে ।
স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য-
গোটা শস্য, চৰ্বী বিহীন মাংস, মাছ, কুকুৰা, মাহজাতীয় শস্য, শুকান ফল, বীন, বনৌষধি, মছলা, সতেজ ফল-মূল আৰু শাক-পাচলিযুক্ত সন্তুলিত খাদ্য গ্ৰহণ কৰিলে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি পায় । ভিটামিন চি সমৃদ্ধ খাদ্যও আমি সেৱন কৰিব পাৰো কাৰণ ই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে ।
ব্যায়াম-
শীতকালত নিজকে সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ শাৰীৰিক কাৰ্য্যকলাপ কৰক । যোগাসন, দৌৰা, খোজ কঢ়া আদিৰে শৰীৰটো গৰম কৰি ৰাখিব পাৰে । ইয়াৰ ফলত ফ্লু বা চৰ্দিৰ দৰে ঋতুভিত্তিক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা পোৱাৰ লগতে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী হৈ থাকিব ।
ময়শ্চাৰাইজাৰ-
শীতকালত ছালৰ ক্ষতি হৈছে এক ডাঙৰ বিপদ । ঠাণ্ডা বতৰৰ ফলত ছালৰ ক্ষতি হয়, যাৰ ফলত ছাল শুকান আৰু খজুৱতি হয়, ওঁঠ ফাটি যায় আৰু গোৰোহা ফাটি যায় । শীতকালত ছালৰ যত্নৰ বাবে ময়শ্চাৰাইজাৰ প্ৰয়োগ কৰিবলৈ নাপাহৰিব ।