আমি সকলোৱে জানো যে খাদ্য আমাৰ বাবে কিমান অত্যাৱশ্যকীয় । খাদ্য অবিহনে, এজন ব্যক্তি জীয়াই থাকিব নোৱাৰে; মানুহক পেট ভৰাবলৈ কিবা নহয় কিবা এটা খাদ্যৰ প্ৰয়োজন । কিন্তু এই পৃথিৱীত, এনে কিছুমান লোক আছে যি দুবেলা দুসাঁজৰ বঞ্চিত হৈ ৰয় । তেওঁলোকে দুবেলা দুসাঁজৰ বাবে দিনে-ৰাতিয়ে কাম কৰিবলৈ বাধ্য হয় ।
মুঠৰ ওপৰত খাদ্য মানুহৰ প্ৰয়োজন নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ মৌলিক অধিকাৰ । এই লোকসকলৰ প্ৰতি দৃষ্টি ৰাখি প্ৰতিবছৰে ১৬ অক্টোবৰ অৰ্থাৎ আজি বিশ্ব খাদ্য দিৱস পালন কৰা হয় । আজিৰ দিনটোত সমগ্ৰ বিশ্বতে ভোক আৰু পুষ্টিহীনতাত ভুগি থকা লোকসকলৰ বিষয়ে সজাগতা বিয়পোৱা হয় ।
শেহতীয়াকৈ গ্ল’বেল হাংগাৰ ইনডেক্স (GHI) ২০২৪ৰ প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ পাইছে, য’ত ভাৰত ১২৭খন দেশৰ ভিতৰত ১০৫ নম্বৰ স্থানত আছে । ভাৰতৰ এই স্থানে দেশখনৰ ভোকাতুৰৰ সমস্যাক প্ৰতিফলিত কৰিছে । এই তথ্যই আমাক প্ৰতি বছৰে বিশ্ব খাদ্য দিৱস পালন কৰিবলৈ বাধ্য কৰে ।
বিশ্ব খাদ্য দিৱসৰ ইতিহাস ?
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ খাদ্য আৰু কৃষি সংস্থাই যৌথভাৱে আৰম্ভ কৰিছিল বিশ্ব খাদ্য দিৱস । ইয়াৰ প্ৰথম অনুষ্ঠান ১৯৮১ চনৰ ১৬ অক্টোবৰত অনুষ্ঠিত হৈছিল । তেতিয়াৰ পৰাই প্ৰতি বছৰে সমগ্ৰ বিশ্বতে এই দিনটো পালন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে ।
ইয়াক এক বিশেষ বিষয়বস্তুৰে উদযাপন কৰা হয়, যাৰ উদ্দেশ্য কেৱল খাদ্য সুৰক্ষা আৰু ক্ষুধাৰ বিষয়ত সজাগতা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, বিশ্বৰ সকলো দেশকে নিজৰ দেশৰ সকলো জনসাধাৰণৰ খাদ্যৰ যত্ন ল’বলৈ সোঁৱৰাই দিয়া হয় ।
বিশ্ব খাদ্য দিৱস অনাৰ উদ্দেশ্য কি আছিল ?
১৯৪৫ চনত যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই যুদ্ধৰ পৰা মুক্ত হৈ উঠিছিল, তেতিয়া ৰোমত খাদ্য আৰু কৃষি সংস্থা (FAO) প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল । ইয়াৰ ফলত এক নতুন আশাৰ জন্ম হ’ল, যাৰ ফলত পৃথিৱীৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে পৰ্যাপ্ত খাদ্য লাভ কৰিব পৰাকৈ এটা সংগঠনৰ জন্ম হ’ল । ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ খাদ্য আৰু কৃষি সংস্থা (FAO)ৰ ২০ সংখ্যক সাধাৰণ সন্মিলনৰ পৰাই বিশ্ব খাদ্য দিৱসৰ আৰম্ভণি হৈছিল ।
এফ এ অ’ হৈছে বিশ্বজুৰি ক্ষুধা আৰু অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ উৎসৰ্গিত এক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থা । ১৯৮১ চনৰ পৰা এফ এ অ’ই প্ৰতি বছৰে ১৬ অক্টোবৰত বিশ্ব খাদ্য দিৱস পালন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল । সেইবাবেই প্ৰতি বছৰে ১৬ অক্টোবৰত ইয়াক উদযাপন কৰা হয়, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে খাদ্য যে কেৱল পেট ভৰোৱাই নহয়, ই এক সুস্থ জীৱন আৰু উন্নত ভৱিষ্যতৰ ভিত্তি বুলি সোঁৱৰাই দিয়া হয় ।
এই বছৰ বিশ্ব খাদ্য দিৱসৰ বিষয়বস্তু কি ?
বিশ্ব খাদ্য দিৱসৰ বিষয়বস্তু প্ৰতি বছৰে সলনি হৈ থাকে । এইবাৰৰ থিমটোও আছিল Right to foods for a better life and a better future. ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে উন্নত জীৱন আৰু উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে খাদ্যৰ অধিকাৰ । ইয়াত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে যে প্ৰতিজন মানুহৰ পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ অধিকাৰ আছে ।
ইয়াৰ বাবে আমি খাদ্য ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা উচিত । ই কেৱল ৰাইজক খাদ্য যোগান ধৰাই নহয়, ব্যৱস্থাটো যাতে বহনক্ষম হয় তাৰো নিশ্চিত কৰিব । আমি খাদ্যৰ অপচয় হ্ৰাস কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগিব আৰু ভোক আৰু পুষ্টিহীনতাত ভুগি থকা সকলোকে পুষ্টিকৰ খাদ্য যোগান ধৰিব লাগিব ।
আমি ইয়াত কেনেকৈ অৰিহণা যোগাব পাৰোঁ ?
বিশ্ব খাদ্য দিৱস কেৱল সজাগতা বিয়পোৱাই নহয়, আমি ইয়াক আমাৰ জীৱনত কাৰ্যকৰী কৰা উচিত । সৰু সৰু পৰিৱৰ্তনেৰে আমি এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰো ।
খাদ্যৰ অপচয় বন্ধ কৰক, যাতে আন কোনোবাই সহজে ইয়াক খাব পাৰে ।
জৈৱিক আৰু স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰা বস্তু কিনিব ।
খাদ্য বিতৰণ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰি ক্ষুধাৰ বিৰুদ্ধে অভিযানত সহযোগ কৰক ।