খেজুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয় । খেজুৰত বহু ধৰণৰ পুষ্টিকৰ উপাদান পোৱা যায় । খেজুৰ গৰম প্ৰকৃতিৰ হয়, সেয়েহে শীতকালত খেজুৰ সেৱন কৰাটো স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয় । খেজুৰত ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থ, আঁহ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট আদি বহুতো পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে ।
প্ৰাকৃতিক চেনি খেজুৰত পোৱা যায়, গতিকে ই ৰিফাইন চেনিৰ এটা ভাল বিকল্প বুলি প্ৰমাণিত হয় । শীতকালত শৰীৰ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে খেজুৰক অতি উত্তম বুলি গণ্য কৰা হয় । শীতকালত খেজুৰ খোৱাৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়ে জানক-
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে-
খেজুৰত ফ্লেভনয়ড, কেৰটিনয়ড আৰু ফেনলিক এচিডৰ দৰে এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যিয়ে ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত সহায় কৰে আৰু কোষৰ ক্ষতি ৰোধ কৰে । ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ হোৱাৰ বাবে ই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে, যাৰ ফলত শৰীৰে চৰ্দি আৰু ফ্লুৰ দৰে সাধাৰণ ৰোগৰ সৈতে শক্তি লাভ কৰে ।
শৰীৰক উষ্ণতা প্ৰদান কৰে-
খেজুৰ গৰম প্ৰকৃতিৰ বাবে জনাজাত । ইয়াক খালে শৰীৰত তাপৰ সৃষ্টি হয়, যাৰ বাবে শীতকালত ইয়াৰ সেৱন যথেষ্ট ভাল বুলি প্ৰমাণিত হয় ।
ওজন বৃদ্ধি কৰে-
যদি আপোনাৰ ওজন কম তেন্তে খেজুৰ খোৱাটো আপোনাৰ বাবে অতি উপকাৰী । ইয়াত চেনি, ভিটামিন আৰু বহুতো প্ৰয়োজনীয় প্ৰটিন থাকে যিয়ে ওজন বৃদ্ধিত সহায় কৰে ।
হাড়ৰ বাবে-
খেজুৰত থকা লৱণে হাড় শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰে । ইয়াত কেলচিয়াম, চেলেনিয়াম, মেংগানিজ আৰু কপাৰ থাকে । এইবোৰে হাড়বোৰ মজবুত কৰে ।
কোষ্ঠকাঠিন্যৰ বাবে-
যিসকল লোকৰ বদহজম অথবা কোষ্ঠকাঠিন্যৰ সমস্যা থাকে তেওঁলোকক খেজুৰ খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয় । ইয়াত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ আঁহ থাকে, যাৰ ফলত হজম প্ৰক্ৰিয়া সুস্থ হৈ থাকে । প্ৰতি নিশা চাৰিটা খেজুৰ পানীত ভৰাই ৰাতিপুৱা উঠাৰ পিছত খাব লাগে ।
শৰীৰত তেজ বৃদ্ধি কৰে-
যিসকল লোকৰ শৰীৰত হিম’গ্লবিনৰ মাত্ৰা কম, তেওঁলোকৰ বাবে চিকিৎসকে খাদ্যত খেজুৰ খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে । তেজৰ হিম’গ্লবিনৰ মাত্ৰা উন্নত কৰাৰ লগতে শক্তিৰ মাত্ৰা বৃদ্ধিৰ কামো কৰে ।