বৰ্তমান সময়ত কম বয়সৰ লকসকলেও সকলো সময়তে দুৰ্বল আৰু ভাগৰুৱা অনুভৱ কৰি থাকে । পুষ্টিৰ অভাৱ আৰু বিশৃংখল জীৱনশৈলী ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ । দুৰ্বল হাড় বা গাঁঠিৰ বিষে আপোনাৰ জীৱনশৈলীত বেয়া প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে । সেয়ে হাড় মজবুত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয় । কিন্তু বয়স বৃদ্ধিৰ লগে লগে বা কেলচিয়ামৰ অভাৱৰ বাবে মানুহৰ গাঁঠিত বিষ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে । কেতিয়াবা অষ্টিঅ’আৰ্থাইটিছ বা অষ্টিঅ’পৰ’ছিছৰ সমস্যাও বৃদ্ধি পাব পাৰে । এনে পৰিস্থিতিত যদি আপুনিও এই সমস্যাৰ সৈতে যুঁজি আছে, তেন্তে আপোনাক এনে তিনিবিধ খাদ্যৰ বিষয়ে ক’ম যিয়ে আপোনাৰ হাড় পূৰ্বৰ তুলনাত দুগুণ শক্তিশালী কৰি তুলিব ।
ৰাগী-
কিছুদিনৰ পৰা ৰাগীয়ে ভাৰত আৰু বিদেশত জনপ্ৰিয়তা লাভ কৰি আহিছে । ইয়াৰ কাৰণ হ’ল ৰাগীত আন শস্যতকৈ অধিক পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে । ৰাগী কেলচিয়ামৰো ভাল উৎস যি হাড় মজবুত কৰাৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয় । ইয়াৰ উপৰিও ৰাগীত এন্টি অক্সিডেন্ট আৰু এন্টি-ইনফ্লেমেটৰী গুণ থাকে যিয়ে শৰীৰৰ প্ৰদাহ আৰু গাঁঠিৰ বিষৰ সমস্যা কমোৱাত সহায় কৰিব পাৰে । এনে পৰিস্থিতিত হাড়ৰ দুৰ্বলতাত যদি আপুনি অসুবিধা পায়, তেন্তে ৰাগি ৰুটি আৰু পৰঠা আদি দৈনিক খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে ।
বীজ আৰু বাদাম-
বীজ আৰু শুকান ফলত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে যিয়ে হাড়কো মজবুত কৰে । গাঁঠিৰ বাবেও ইয়াক ভাল বুলি গণ্য কৰা হয় কাৰণ ইয়াত ওমেগা-৩ ফেটি এচিড থাকে যিবোৰ প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী প্ৰভাৱৰ বাবে জনাজাত । এইবোৰে বাতবিষৰ লগত জড়িত বিষ আৰু সমস্যা কমোৱাত সহায় কৰে, সেয়েহে এইবোৰ দৈনিক সেৱন কৰিব লাগে ।
আনাৰস-
হাড় মজবুত কৰাত আনাৰসৰ ফল খুব ভাল । ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন আৰু ফাইবাৰ থাকে যিয়ে শৰীৰৰ ফুলা আৰু গাঁঠিৰ বিষ কমোৱাত সহায় কৰিব পাৰে । হাড়ৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অপৰিহাৰ্য ভিটামিন চিৰো এটা ভাল উৎস আনাৰস ।