বৰ্তমান, ময়দা আমাৰ আহাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ পৰিছে। আমি খোৱা বেছিভাগ খাদ্যত ময়দা থাকে। বেছিভাগ লোকে ময়দাৰে তৈয়াৰী চিংৰা, কচোৰী, পুৰী আৰু নান খাবলৈ ভাল পায়।
ইয়াৰ উপৰিও, পিজ্জা, ব্ৰেড, বিস্কুট আৰু অন্যান্য ফাষ্ট-ফুড তৈয়াৰ কৰিবলৈও ময়দা ব্যৱহাৰ কৰা হয়। প্ৰকৃততে, ময়দাই উচ্চ গ্লাইচেমিক সূচকৰ (জিআই) বাবে শৰীৰৰ ৰক্ত শৰ্কৰা বৃদ্ধি কৰে।
ময়দাৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা বস্তুবোৰ খাবলৈ সুস্বাদু, কিন্তু ই আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বহু প্ৰকাৰৰ ক্ষতি কৰিব পাৰে।
ময়দা হৈছে এক খাদ্য সামগ্ৰী যি স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে। শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশিত এক অধ্যয়নত, খাদ্যত ময়দাৰ ব্যৱহাৰ হৃদৰোগ, ডায়েবেটিচ, বৰ্ধিত মেদবহুলতা, আৰু অন্যান্য ৰোগৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বুলি কৈছে।
ময়দা এচিড, চেনী আৰু সংসাধিত ঘেঁহুৰে গঠিত আৰু ইয়াত কম ফাইবাৰে থাকে যি শৰীৰৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয়।ইয়াৰ উপৰিও, ময়দাৰ খাদ্যই প্ৰাকৃতিক ঘেঁহুতকৈ কম ভিটামিন, খনিজ আৰু প্ৰ’টিন প্ৰদান কৰে।
অত্যাধিক পৰিশোধিত ময়দাৰ খাদ্যৰ সেৱনে মেদবহুলতা বৃদ্ধি কৰাৰ আশংকা বৃদ্ধি কৰে আৰু ই হৃদযন্ত্ৰ সম্পৰ্কীয় সমস্যাৰ বাবেও দায়বদ্ধ হ’ব পাৰে।
ময়দা খোৱাৰ অসুবিধা
ময়দা খোৱাৰ ফলত শৰীৰত পুষ্টিৰ অভাৱ হ’ব পাৰে। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে, ঘেঁহুৰ বাহিৰৰ স্তৰ আঁতৰাই ময়দা প্ৰস্তুত কৰা হয়। বেছিভাগ পুষ্টি আৰু ফাইবাৰ এই প্ৰক্ৰিয়াত ধ্বংস হয়।
অত্যাধিক ময়দা খোৱাৰ ফলত হজমৰ সমস্যা হ’ব পাৰে। ময়দা খোৱাৰ ফলত হজমৰ সমস্যা যেনে কোষ্ঠকাঠিন্য, বদহজম আৰু এচিডিটি হ’ব পাৰে।
ময়দা খোৱাৰ ফলত শৰীৰত ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হ’ব পাৰে, কিয়নো ময়দাৰ গ্লাইচেমিক সূচক যথেষ্ট বেছি। অত্যাধিক ময়দা সেৱন কৰাৰ ফলত তেজত গ্লুকোজ জমা হয়, যাৰ ফলত ডায়েবেটিচৰ সমস্যা বৃদ্ধি হ’ব পাৰে।
ময়দা এচিডিক প্ৰকৃতিৰ হয়। ইয়াত থকা প্ৰ’টিনৰ পৰিমাণ নগণ্য। অত্যাধিক পৰিমাণে ময়দা খালে আপোনাৰ শৰীৰত এচিডৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। ইয়াৰ ফলত হাড়ৰ ওপৰত বেয়া প্ৰভাৱ পৰে আৰু হাড় দুৰ্বল হোৱাৰ সমস্যা হ’ব পাৰে।
অত্যাধিক ময়দা খোৱাৰ ফলত কলেষ্টেৰলৰ স্তৰ বৃদ্ধি হ’ব পাৰে। কথাটো হ’ল ময়দাত পোৱা শ্বেতসাৰৰ পৰিমাণ অধিক, যিয়ে মেদবহুলতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। মেদবহুলতা বৃদ্ধি হ’লে শৰীৰত বেয়া কলেষ্টেৰল আৰু ট্ৰাইগ্লিচাৰাইডৰ স্তৰবৃদ্ধি হয়। গতিকে যদি আপোনাৰ ইতিমধ্যে কলেষ্টেৰলৰ সমস্যাত ভুগিছে তেনেহলে ময়দা খোৱা পৰিহাৰ কৰিব।
ময়দাৰ অসুবিধা পৰিহাৰ কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰক এই পৰামৰ্শ
ঘৰৰ বাহিৰত ময়দা নাখাবলৈ চেষ্টা কৰিব।
আপোনাৰ আহাৰত ময়দাৰ সলনি ঘেঁহু, মুগা চাউল, বাজৰা, জোৱাৰ আৰু ৰাগী অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে। এইকেইটা ময়দাৰ এটা ভাল বিকল্প হ’ব পাৰে।
ময়দাৰে খাদ্য প্ৰস্তুত কৰাৰ পূৰ্বে আপুনি নেমু আৰু বেকিং চডা যোগ দিব।
ময়দা হজম কৰিবলৈ, ময়দা খোৱাৰ ৩০ মিনিটৰ পিছত ব্যায়াম কৰক।
ময়দাৰে তৈয়াৰ কৰা কিবা খোৱাৰ পিছত যথেষ্ট পৰিমাণে পানী খাব।
ময়দা খোৱাৰ পিছত দৈ অতি কাৰ্যকৰী হয়।
(এই প্ৰবন্ধটো সাধাৰণ তথ্যৰ বাবে, অনুগ্ৰহ কৰি যিকোনো প্ৰতিকাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পূৰ্বে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওঁক)