শীতকাল অহাৰ লগে লগে শৰীৰত বহুতো পৰিবৰ্তন দেখা দিবলৈ আৰম্ভ কৰে । এই সময়ছোৱাত বেছিভাগ মানুহৰে ছাল আৰু গোৰোহা ফটা সমস্যাৰ সৃষ্টি হয় । শীতকালত আমাৰ ছালৰ আটাইতকৈ বেছি ক্ষতি হয় । ছাল আৰু গোৰোহা ফাটি যোৱাটো শীতকালত এটা ডাঙৰ সমস্যা হৈ পৰে । ফাটি যোৱা গোৰোহাই ভৰিৰ সৌন্দৰ্য নষ্ট কৰে আৰু বিয়াৰ বতৰত যদি এনেকুৱা হয় তেন্তে লুকুৱাই ৰখাৰ বাহিৰে আন উপায় নাই । এনে পৰিস্থিতিত কিছু ব্যৱস্থা লোৱাৰ প্ৰয়োজন ।
ফটা গোৰোহাৰ বাবে কি কৰিব ?
শীতকালত ছালত আৰ্দ্ৰতাৰ প্ৰয়োজন হয়, গতিকে ভাল মানদণ্ডৰ মইশ্ব’ৰাইজাৰ ব্যৱহাৰ কৰক, আৰ্দ্ৰতা বজাই ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ, বিশেষকৈ ভৰিৰ গোৰোহা আৰু ভৰিৰ ছালৰ বাবে । মইশ্ব’ৰাইজাৰত এনে উপাদান থাকিব লাগে যিয়ে ছালখনক গভীৰভাৱে পুষ্টি দিয়ে । ইয়াৰ বাহিৰেও ৰাতি শোৱাৰ পূৰ্বে নাৰিকল তেল বা অলিভ অইলেৰে গোৰোহা মালিচ কৰক । এই তেলবোৰত এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু হাইড্ৰেটিং গুণ থাকে, যিয়ে ছালখন কোমল কৰে আৰু ফাটি যোৱা গোৰোহা ভাল কৰে ।
ফটা গোৰোহা নিৰাময় কৰক-
ইয়াৰ বাহিৰেও গৰম পানীত কিছু নিমখ মিহলাই ভৰিৰ মালিচ কৰিব পাৰে । ইয়াৰ ফলত ছালখন কোমল হোৱাত সহায়ক হ’ব আৰু ফাটি যোৱা গোৰোহাত সকাহ পোৱা যাব । যদি আপোনাৰ গোৰোহা অতি ফাটি যায় আৰু বিষ হয়, তেন্তে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লোৱাৰ পিছত ঔষধযুক্ত ক্ৰীম ব্যৱহাৰ কৰক । এই ক্ৰীমবোৰত চেলিচিলিক এচিড থাকে, যিয়ে ছালৰ ওপৰৰ তৰপটো কোমল কৰি সুস্থ কৰি তোলে । গা ধোৱাৰ বাবে কুহুমীয়া পানী ব্যৱহাৰ কৰাটো ভাল, ই ছালৰ আৰ্দ্ৰতা বজাই ৰখাত সহায় কৰে ।
মৃত স্তৰ আঁতৰাই পেলাওক-
ফাটি যোৱা ছালত মৃত কোষৰ এটা তৰপ জমা হয় । ইয়াৰ ওপৰত স্ক্ৰাব ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে, যাতে ছালৰ মৃত স্তৰটো আঁতৰাই পেলাব পাৰি । কিন্তু এই কামটো অতি সাৱধানে কৰিব লাগে, যাতে ছালৰ আৰু অধিক ক্ষতি নহয় । ৰাতি শুই থকাৰ সময়ত কোমল কপাহী মোজা পিন্ধিলে গোৰোহা আৰ্দ্ৰ আৰু ছাল কোমল হৈ থাকে । গোৰোহাত নাৰিকল তেল বা যিকোনো ভাল মইশ্ব’ৰাইজাৰ লগাই মোজা পিন্ধিব পাৰে ।
সঠিক খাদ্য খাব লাগে-
ছাল আৰু গোৰোহা ফাটি যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা পাবলৈ ভিটামিন এ, ভিটামিন চি আৰু ভিটামিন ই সমৃদ্ধ খাদ্য গ্ৰহণ কৰিব লাগে । ইয়াৰ বাবে বিলাহী, সেউজীয়া পাতৰ শাক-পাচলি, ফল-মূল আৰু শুকান ফল খাব পাৰে । এইবোৰে আপোনাৰ ছালখনক ভিতৰৰ পৰা পুষ্টি প্ৰদান কৰিব আৰু শুকান হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব । লগতে টাইট বা কঠিন জোতা পিন্ধিব নালাগে । আৰামদায়ক আৰু কোমল জোতা পিন্ধক, যাতে গোৰোহাত কোনো ধৰণৰ চাপ নাথাকে আৰু ছালখন সুৰক্ষিত হৈ থাকে ।
পানী খাবলৈ নাপাহৰিব-
শীতকালত মানুহে প্ৰায়ে কম পানী খোৱা দেখা যায় । এনে পৰিস্থিতিত শৰীৰক হাইড্ৰেটেড কৰি ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয় । যিমান পাৰি পানী খাব লাগে, কাৰণ ইয়াৰ ফলত আপোনাৰ ছালখনক ভিতৰৰ পৰা আৰ্দ্ৰতা প্ৰদান কৰে আৰু শুকান হোৱাত বাধা দিয়ে । লগতে শীতকালত গৰম পানী পৰিহাৰ কৰিব লাগে । কুহুমীয়া পানী ব্যৱহাৰ কৰক, যাতে ছালৰ প্ৰাকৃতিক আৰ্দ্ৰতা বৰ্তি থাকে ।