ভাৰতীয় ষ্ট্ৰীট ফুডৰ নামটো অহাৰ লগে লগে আমাৰ মনলৈ আহে চমোচা, পকৰী, পুৰী, কচোৰী, চাটৰ দৰে সোৱাদযুক্ত খাদ্যৰ নাম । এই বিলাকৰ সোৱাদ যিমানেই লোভনীয় নহওক কিয়, আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবেও ইহঁত সমানেই বিপদজনক হ’ব পাৰে । আটাইতকৈ ক্ষতিকাৰক কথাটো হ’ল এই ৰাজপথৰ খাদ্য তথা ষ্ট্ৰীট ফুড ভাজিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা তেল, যিটো বাৰে বাৰে গৰম কৰি পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰা হয় ।
শেহতীয়াকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়েও দেশবাসীক খাদ্যত তেল সেৱন ১০% হ্ৰাস কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে । তেওঁ বিশ্বাস কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা দেশত বৃদ্ধি পোৱা মেদবহুলতাৰ সমস্যাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাত সহায়ক হ’ব । বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে অত্যধিক তেল সেৱনে কেৱল মেদবহুলতাৰ সৃষ্টি কৰাই নহয়, হৃদৰোগ আৰু ডায়েবেটিছৰ দৰে জীৱনশৈলীৰ ৰোগৰ সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি কৰে ।
দৈনিক কিমান তেল সেৱন কৰিব লাগে ?
বিশেষজ্ঞৰ মতে এজন প্ৰাপ্তবয়স্কই দিনটোত ২ৰ পৰা ৪ চামুচ তেল সেৱন কৰিব লাগে । এই পৰিমাণ ব্যক্তিজনৰ বয়স, লিংগ আৰু শাৰীৰিক কাৰ্যকলাপৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে । তেলত থকা চেচুৰেটেড ফেট আৰু ট্ৰেন্স ফেটে শৰীৰত চৰ্বিৰ মজুত বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত মেদবহুলতা বৃদ্ধি পায় আৰু হৰম’নৰ ভাৰসাম্যহীনতাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় । কেৱল এয়াই নহয়, অত্যধিক তেল সেৱনে ভোক নিয়ন্ত্ৰণ কৰা হৰম’নবোৰতো প্ৰভাৱ পেলায়, যাৰ বাবে মানুহে প্ৰয়োজনতকৈ বেছি খাদ্য খায় আৰু তেওঁলোকৰ ওজন বৃদ্ধি পায় ।
অত্যধিক তেল সেৱনৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱ-
-হৃদৰোগঃ নাৰিকল তেল, পাম অইল আৰু ঘিউত অধিক পৰিমাণে সংপৃক্ত চৰ্বি থাকে, যাৰ ফলত ভাল কলেষ্টেৰল (HDL) কম হয় আৰু বেয়া কলেষ্টেৰল (LDL) বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত হাৰ্ট এটেক আৰু ষ্ট্ৰোকৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় ।
-ডায়েবেটিছৰ আশংকাঃ ট্ৰেন্স ফেটে ইনচুলিন ৰেজিষ্টেন্স বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত টাইপ ২ ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় ।
-পাচন আৰু পেটৰ সমস্যাঃ বাৰে বাৰে গৰম কৰিলে অক্সিডেটিভ ষ্ট্ৰেছ বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত গেষ্ট্ৰিক সমস্যা, এচিডিটি আৰু পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যা হ’ব পাৰে ।
-মেদবহুলতা আৰু উচ্চ ৰক্তচাপঃ অতিৰিক্ত তেল খালে শৰীৰৰ ওজন দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত উচ্চ ৰক্তচাপ আৰু জীৱনশৈলীৰ লগত জড়িত অন্যান্য ৰোগ হয় ।
তেল পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰাটো কিয় ক্ষতিকাৰক?
বাৰে বাৰে তেল ভাজি পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ অভ্যাস ভাৰতীয় ঘৰত সাধাৰণ, কিন্তু ই অতি বিপদজনক হ’ব পাৰে । বাৰে বাৰে তেল গৰম কৰিলে ইয়াত এক্ৰ’লিন, এলডিহাইড আৰু ফ্ৰী ৰেডিকেল গঠন হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে, যাৰ ফলত শৰীৰত প্ৰদাহ, ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা আৰু হৃদৰোগ বৃদ্ধি পায় ।
ৰাজপথৰ খাদ্য আৰু ভজা খাদ্যই কেনেকৈ ৰোগ বৃদ্ধি কৰিছে ?
চামোছা, পাকৰী, পুৰি আৰু অন্যান্য ভজা বস্তু ভাৰতীয় খাদ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ, কিন্তু ইয়াৰ অত্যধিক সেৱন ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে । ষ্ট্ৰীট ফুড আৰু ফ্ৰাইড ডিচ বাৰে বাৰে তেল গৰম কৰি তৈয়াৰ কৰা হয়, যাৰ ফলত ইয়াত উপস্থিত ট্ৰেন্স ফেট আৰু ক্ষতিকাৰক উপাদান বৃদ্ধি পায় । এইবোৰে ডায়েবেটিছ, উচ্চ কলেষ্টেৰল আৰু মেদবহুলতা বৃদ্ধি কৰে ।