চীনত বিয়পি পৰা এইচ এম পি ভি ভাইৰাছ বৰ্তমান ভাৰততো আহি পাইছে । এই পৰ্যন্ত ইয়াৰ কেইবাটাও সংক্ৰমণৰ ঘটনা পোৱা গৈছে । হিউমেন মেটানিউমোভাইৰাছ হৈছে ফ্লুৰ সৈতে বহু মিল থকা সংক্ৰামক আৰু শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত ভাইৰাছ । ইয়াৰ লক্ষণসমূহ হ’ল চৰ্দি, জ্বৰ আৰু উশাহ-নিশাহ লোৱাত হোৱা কষ্ট ।
আন সকলো ভাইৰাছ বা ফ্লুৰ দৰে এইচ এম পি ভিয়েও বেছিকৈ সেইসকল লোকক আক্ৰান্ত কৰি আছে যাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল । সেইবাবেই স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ পৰামৰ্শ দিছে । ইয়াৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই । নিয়মিতভাৱে কিছুমান ঘৰুৱা উপায় চেষ্টা কৰিলে আপুনি আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰি তুলিব পাৰে । ই আপোনাক এইচ এম পি ভি আৰু ফ্লুৰ দৰে ভাইৰাছৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰে ।
সাৰ পোৱাৰ পৰা শোৱালৈকে সলনি কৰক নিজৰ জীৱনশৈলী-
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিত আপোনাৰ নিয়মীয়া জীৱনশৈলীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে । প্ৰথমতে পুৱা সোনকালে অৰ্থাৎ পুৱা ৫-৬ বা ৭ বজাৰ ভিতৰত শোৱাৰ পৰা উঠিব । ইয়াৰ অৰ্থ এইটো নহয় যে আধা টোপনিৰ পৰা সাৰ পাব লাগে । প্ৰতিদিনে কমেও ৭ৰ পৰা ৮ ঘণ্টা টোপনি প্ৰয়োজনীয় । কাৰণ কম টোপনিয়ে শৰীৰত কৰ্টিছল হৰম’নৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত মানসিক চাপ বৃদ্ধি পায় আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল হয় । গতিকে সোনকালে শোৱাৰ পৰা উঠিব আৰু সোনকালে শুবলৈ যাব । লগতে পৰ্যাপ্ত টোপনি লওক ।
ৰ’দ লওক, ব্যায়াম কৰক-
কেৱল পুৱা সোনকালে উঠিলেই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি নহয় । সাৰ পোৱাৰ পিছত নিয়মিতভাৱে যোগাসন, ব্যায়াম, খোজ কঢ়া আদি কাম কৰক । যদি সুযোগ পায় তেন্তে নিশ্চিতভাৱে কোমল হাতেৰে শৰীৰটো মালিচ কৰক । এই ধৰণৰ ৰুটিনে শৰীৰত এনজাইম আৰু হৰম’ন নিৰ্গত কৰে, যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাত আৰু এইচ এম পি ভিৰ দৰে ভাইৰাছৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰে । পুৱা খোজ কঢ়া বা ৱৰ্কআউটৰ সময় এনেদৰে ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰক যাতে পুৱা কমেও ২০-৩০ মিনিট শৰীৰত সূৰ্যৰ পোহৰ পৰে । মেয়’ ক্লিনিকৰ দৰে বহু গৱেষণাত প্ৰমাণিত হৈছে যে পুৱাৰ সূৰ্যৰ পোহৰে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায় কৰে ।
পুৱাৰ আহাৰ খাওক-
পুৱাৰ ব্ৰেকফাষ্ট ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায়ক । আচলতে শৰীৰৰ বিপাকীয় ক্ৰিয়া যিমানেই ভাল হ’ব সিমানেই ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাও উন্নত হ’ব । ইয়াৰ বাবে ব্ৰেকফাষ্টৰ প্ৰয়োজন । প্ৰতি চাৰি ঘণ্টাৰ মূৰে মূৰে স্বাস্থ্যসন্মত কিবা এটা খাই থাকিব লাগে । গাখীৰ, পনীৰ, দৈ বা মাখন প্ৰতিদিনে খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে । এইবোৰে শৰীৰত ভাল বেক্টেৰিয়া প্ৰদান কৰে, যিয়ে আপোনাক বেমাৰত পৰিবলৈ নিদিয়ে ।
এইবোৰ বস্তু আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক-
যদি আপুনি আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা অতি শক্তিশালী কৰিব বিচাৰে তেন্তে হালধি, আদা আৰু টেঙা ফল আপোনাৰ খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰক । হালধি, অশ্বগন্ধা আৰু আদাৰ দৰে বনৌষধিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে, শৰীৰক সংক্ৰমণৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰস্তুত কৰে । নিয়মীয়াকৈ সেৱন কৰিলে সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পায় । আপুনি দৈনন্দিন খাদ্যত নেমু, কমলা, মৌচুমীৰ দৰে কিছুমান ছাইট্ৰাছ ফল অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে । যদি আপুনি এই কাম কৰিব নোৱাৰে তেন্তে প্ৰতিদিনে এটাকৈ আমলখি খাওক । ছাইট্ৰাছ ফলত ভিটামিন চিৰ ভাল উৎস, যিয়ে ফ্ৰী ৰেডিকেলৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰে আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে ।
পানী কম হ’বলৈ নিদিব-
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ আটাইতকৈ সহজ আৰু উত্তম উপায় হ’ল প্ৰচুৰ পৰিমাণে পানী খোৱা । যিমানেই বেছি পানী খাব সিমানেই শৰীৰৰ পৰা বিষাক্ত পদাৰ্থ আঁতৰি যাব । ইয়াৰ ফলত আপুনি সংক্ৰমণৰ পৰা মুক্ত হৈ থাকিব । দিনটোত এবাৰ বা দুবাৰ মৌ বা তুলসীৰ পানী খাবলৈ আৰম্ভ কৰক, ইয়াৰ ফলত আপোনাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী হ’ব । ইয়াৰ উপৰিও গ্ৰীণ টিও খাব পাৰে ।
(প্ৰতিবেদনত দিয়া কিছু তথ্য সংবাদ মাধ্যমৰ বাতৰিৰ ভিত্তিত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে । যিকোনো পৰামৰ্শ কাৰ্যকৰী কৰাৰ পূৰ্বে সংশ্লিষ্ট বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ লওক ।)