আমাৰ শৰীৰ বহুতো পুষ্টিৰে গঠিত, যাৰ ভিতৰত এটা হৈছে প্ৰ’টিন। এই পুষ্টিয়ে আমাৰ ছাল, পেশী আৰু চুলি গঢ়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। প্ৰ’টিনৰ অভাৱৰ ফলত লাহে লাহে বহুতো স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সমস্যা হ’ব পাৰে।
সেয়েহে, শৰীৰত সঠিক পৰিমাণৰ প্ৰ’টিন থকাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া শৰীৰত প্ৰ’টিনৰ অভাৱ হয়, কিছুমান গুৰুতৰ লক্ষণ দেখা দিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এনে পৰিস্থিতিত, এই চিহ্নবোৰ চিনাক্ত কৰি, আপুনি ইয়াৰ অভাৱ পূৰণ কৰিব পাৰে।
প্ৰ’টিনৰ অভাৱ হ’লে শৰীৰত দেখা দিয়ে এইসমূহ লক্ষণে:
চুলিৰ দুৰ্বলতা: যেতিয়া শৰীৰত প্ৰ’টিনৰ অভাৱ হয় তেতিয়া চুলিৰ ওপৰত বেয়া প্ৰভাৱ পৰে। প্ৰ’টিনৰ অভাৱৰ বাবে, চুলি সৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে, চুলিৰ বিকাশ বন্ধ হয় আৰু গাঁথনিও অৱনতি হয়। চুলি কেৰাটিনৰ দ্বাৰা তৈয়াৰী যাক প্ৰ’টিন বুলি কোৱা হয়, সেয়েহে ইয়াৰ অভাৱ হ’লে প্ৰথম প্ৰভাৱ টো চুলিৰ ওপৰত পৰে।
ছালৰ ৰং বিবর্ণ হোৱা: যেতিয়া শৰীৰত প্ৰ’টিনৰ অভাৱ হয়, ই ছালৰ ওপৰতো বেয়া প্ৰভাৱ পেলায়। ছালত শুষ্কতা, ফ্লেকি ছাল আৰু দাগ দেখা দিবলৈ আৰম্ভ কৰে, মুখমণ্ডলৰ ৰং ম্লান হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে, বয়স বৃদ্ধিৰ অকালতে প্ৰাধান্য পায়। প্ৰ’টিন অবিহনে, শৰীৰে পৰ্যাপ্ত কোলাজেন আৰু ইলাষ্টিন প্ৰস্তুত কৰিব নোৱাৰে।
ভাগৰ আৰু দুৰ্বলতা: যেতিয়া প্ৰ’টিনৰ অভাৱ হয় সদায়ে ভাগৰুৱা অনুভৱ হয়। যিমানেই ভাল খাদ্য আহাৰ গ্ৰহণ নকৰক, যথেষ্ট টোপনি মাৰিলেও ৰাতিপুৱাৰ পৰা নিশালৈ শৰীৰত ভাগৰ আৰু দুৰ্বল অনুভৱ হয়।
পেশীৰ বিষ: পেশীৰ বিষৰ এটা মুখ্য কাৰণ হ’ব পাৰে শৰীৰত প্ৰ’টিনৰ অভাৱ। পেশী মেৰামতি আৰু বিকাশৰ বাবে প্ৰ’টিন অত্যাৱশ্যকীয়। ইয়াৰ অভাৱৰ ফলত পেশীৰ বিষ, ফুলা আৰু দুৰ্বলতা হ’ব পাৰে।
প্ৰ’টিনৰ অভাৱ পূৰণ কৰিবলৈ, আহাৰত প্ৰ’টিন সমৃদ্ধ খাদ্য (উচ্চ প্ৰ’টিন খাদ্য) অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে মাছ, মাংস, চয়াবীন, কণী, দুগ্ধজাত সামগ্ৰী যেনে গাখীৰ, দৈ, চীজ, কাঠবাদাম, কাজু, ৰঙালাওৰ বীজ, তিল, সূৰ্যমুখী ফুলৰ বীজ, মাহজাতীয় শস্য, মচুৰ দাইল আৰু বুট।
(এই প্ৰবন্ধটো সাধাৰণ তথ্যৰ বাবে, অনুগ্ৰহ কৰি যিকোনো প্ৰতিকাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ আগতে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওঁক)