দৈ কেৱল সোৱাদযুক্তই নহয়, হজমৰ বাবেও উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয় । সেইবাবেই স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে ইয়াক খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু লগতে ৰাতি ইয়াক খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে । বেছিভাগ মানুহেই ইয়াৰ আঁৰৰ কাৰণক দৈৰ টেঙা সোৱাদ আৰু ঠাণ্ডা স্বভাৱ বুলি গণ্য কৰে, যিটো সম্পূৰ্ণ ভুল ।
দৈ খোৱাৰ উপকাৰিতা-
দৈত প্ৰটিন, কেলচিয়াম, ভিটামিন বি১২ আৰু বহুতো খনিজ পদাৰ্থ থাকে, যিবোৰ শৰীৰৰ বাবে উপকাৰী । ই হজম শক্তিত সহায় কৰে, ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে, হাড়ৰ স্বাস্থ্যৰ বাবেও উপকাৰী ।
ৰাতি কিয় দৈ খাব নালাগে ?
আয়ুৰ্বেদৰ মতে দৈৰ প্ৰকৃতি ঠাণ্ডা নহয় গৰম, কিন্তু তথাপিও ৰাতি খোৱাটো নিষিদ্ধ । ইয়াৰ কাৰণ হ’ল ই গধুৰ, যাৰ বাবে ই ৰাতি ভালদৰে হজম নহয় । কাৰণ ৰাতি পাচনতন্ত্ৰ অতি লেহেমীয়া হয়, যাৰ বাবে পুৱা স্বাস্থ্যজনিত সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে ।
ৰাতি দৈ খালে কি হয় ?
– ৰাতি দৈ খালে গেছ, বদহজম আৰু এচিডিটি আদি সমস্যা হ’ব পাৰে ।
– আয়ুৰ্বেদত ইয়াক “কফ বৰ্ধক” বুলি গণ্য কৰা হয়, যাৰ বাবে শৰীৰত শ্লেষ্মা বৃদ্ধি হ’ব পাৰে আৰু চৰ্দি আৰু কাহ হ’ব পাৰে ।
– দৈত থকা গাখীৰৰ উপাদান আৰু অম্লীয় গুণৰ বাবে ৰাতি দৈ খালে কিছুমান মানুহৰ টোপনিত অসুবিধা হ’ব পাৰে ।
– ৰাতি গধুৰ আহাৰ খোৱা বা দৈৰ দৰে গাখীৰৰ সামগ্ৰী সেৱন কৰিলে শৰীৰত অতিৰিক্ত কেলৰি জমা হয় । যদি ৰাতি অধিক কেলৰি খোৱা হয় আৰু শাৰীৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ কম হয়, তেন্তে ইয়াৰ ফলত ওজন বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব পাৰে ।
দৈ কেতিয়া কেনেকৈ খাব ?
যদি আপুনি দৈৰ সম্পূৰ্ণ সুফল লাভ কৰিব বিচাৰে তেন্তে দিনত খালে ভাল, দুপৰীয়া বা গধূলি খালে ভাল । এই সময়ত শৰীৰৰ পাচনতন্ত্ৰই দ্ৰুত কাম কৰে, যাৰ বাবে দৈ সহজে হজম হয় ।
(এই খবৰ কেৱল আপোনালোকক সজাগ কৰিবলৈহে লিখা হৈছে । যদি আপুনি যিকোনো ঠাইতে আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে জড়িত কিবা পঢ়ে, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে গ্ৰহণ কৰাৰ আগতে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক ।)