শৰীৰক সুস্থ আৰু সক্ৰিয় কৰি ৰাখিবলৈ অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদানৰ লগতে প্ৰটিনৰো প্ৰয়োজন হয় । ইয়াৰ অভাৱৰ বাবে ভাগৰুৱা, দুৰ্বলতা, চুলি সৰা, ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল, অত্যধিক ভোক, শুকান ছাল আদি লক্ষণসমূহ শৰীৰত সকলো সময়তে দেখা দিবলৈ আৰম্ভ কৰে ।
নিৰামিষভোজীসকল প্ৰটিনৰ অভাৱত আক্ৰান্ত হোৱাৰ সম্ভাৱনা বেছি । কাৰণ নন-ভেজক প্ৰটিনৰ সৰ্বোত্তম উৎস বুলি গণ্য কৰা হয় । এনে পৰিস্থিতিত নিৰামিষভোজী লোকসকলক খাদ্যত পনীৰ আৰু টফু অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয় ।
কি হয় টফু-
চয়া গাখীৰৰ পৰা টফু তৈয়াৰ কৰা হয় । ইয়াৰ বহুতো স্বাস্থ্য উপকাৰীতাৰ বাবে ই সমগ্ৰ বিশ্বতে জনপ্ৰিয় ।
টফুত থকা পুষ্টিকৰ উপাদান-
বিশেষজ্ঞ সকলে কয় যে ১০০ গ্ৰাম টফুত প্ৰায় আঠ গ্ৰাম প্ৰটিন থাকে । ইয়াৰ বাহিৰেও ১০০ গ্ৰাম টফুত মাত্ৰ ৬৫ কেলৰি থাকে । টফুত থকা মাইক্ৰ’নিউট্ৰিয়েণ্টৰ বিষয়ে ক’বলৈ গলে, ১০০ গ্ৰাম টফুত প্ৰায় ৭ মিঃগ্ৰা ছডিয়াম, ১২১ মিঃগ্ৰা পটাছিয়াম আৰু ০.৩ গ্ৰাম আঁহ থাকে । ইয়াৰ লগতে, প্ৰায় ৩৫ শতাংশ কেলচিয়াম, ৩০ শতাংশ আইৰণ আৰু ৭ শতাংশ মেগনেছিয়ামো থাকে ।
টফু খোৱাৰ উপকাৰীতা-
-নিয়মীয়াকৈ টফু সেৱন কৰাটো হৃদযন্ত্ৰৰ বাবে উপকাৰী । ই ধমনীবোৰ সুস্থ কৰি ৰখাত সহায় কৰে আৰু কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে ।
-কেন্সাৰৰ দৰে মাৰাত্মক ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰতো টফু উপকাৰী বুলি বিবেচিত হৈছে । ইয়াৰ এন্টিঅক্সিডেন্ট গুণে শৰীৰত কেন্সাৰ কোষৰ বৃদ্ধি ৰোধ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে ।
-ওজন নিয়ন্ত্ৰণত টফু সেৱন কৰাটো সহায়ক হয় । ইয়াৰ কম কেলৰি আৰু উচ্চ প্ৰটিনে ইয়াক ওজন কমোৱাৰ বাবে এক আদৰ্শ পছন্দ কৰি তোলে ।
– হাড়ৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাত টফু সহায়ক হয়, যাৰ ফলত অষ্টিঅ’পৰ’ছিছৰ দৰে সমস্যাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পাব পাৰে ।
-টফুৰ আন আন উপকাৰীতা হ’ল পাচনতন্ত্ৰ উন্নত কৰা আৰু মগজুৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰা । ইয়াত উপস্থিত আঁহে পাচন প্ৰক্ৰিয়া মসৃণ কৰে, আনহাতে ইয়াৰ পুষ্টিকৰ উপাদানে মগজুৰ কাৰ্য্যকলাপক উদ্দীপিত কৰাত সহায় কৰে ।
(এই প্ৰতিবেদন কেৱল আপোনাক সজাগ কৰাৰ উদ্দেশ্যে লিখা হৈছে । যদি আপুনি আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে জড়িত কিবা পঢ়ে, তেন্তে গ্ৰহণ কৰাৰ আগতে নিশ্চিতভাৱে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক ।)