সমগ্ৰ দিনটোৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ খাদ্য হ’ল ব্ৰেকফাষ্ট অথবা পুৱাৰ আহাৰ । শৰীৰটো সুস্থ কৰি ৰাখিবলৈ এটা ভাল ব্ৰেকফাষ্ট অতি প্ৰয়োজনীয় । আমি ব্ৰেকফাষ্টত খোৱা বস্তুবোৰে আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত ডাঙৰ প্ৰভাৱ পেলায় । সেয়ে স্বাস্থ্যসন্মত ব্ৰেকফাষ্ট তথা আহাৰ গ্ৰহণ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় । কিন্তু ব্ৰেকফাষ্টত কিছুমান বিশেষ খাদ্য খোৱাটো ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে । গতিকে জানক কোনবোৰ খাদ্য ব্ৰেকফাষ্টত খাব নালাগে ।
ভজা খাদ্য-
ভজা খাদ্য, যেনে চিংৰা, পকৰী, পৰঠা, আলু টুকৰা ইত্যাদি আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে । ভজা খাদ্যত প্ৰচুৰ পৰিমাণে চৰ্বি থাকে, যাৰ ফলত শৰীৰত কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি পাব পাৰে । লগতে ইয়াত কেলৰি প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে, যাৰ ফলত ওজন বৃদ্ধি হ’ব পাৰে । ইয়াৰ ফলত হৃদৰোগ, উচ্চ ৰক্তচাপ, ডায়েবেটিছ আদি ৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব পাৰে । গতিকে ভজা খাদ্যৰ সলনি পুৱা সিজোৱা বা গ্ৰীল কৰা খাদ্য খাব লাগে ।
বগা ব্ৰেড-
ৰিফাইন আটা ব্যৱহাৰ কৰি বগা ব্ৰেড তৈয়াৰ কৰা হয়, যিটো স্বাস্থ্যকৰ কাৰ্বহাইড্ৰেটৰ ভাল উৎস নহয় । বগা ব্ৰেডত আঁহ কম থাকে, যাৰ বাবে ই হজমৰ বাবে উপযোগী নহয় । ই তেজৰ শৰ্কৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি কৰে, যাৰ ফলত শক্তিৰ অভাৱ হ’ব পাৰে আৰু ডায়েবেটিছৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় । বগা ব্ৰেড খালে শৰীৰ বেছি সময় ভৰি নাথাকে, ফলত সোনকালে ভোক অনুভৱ কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত অতিমাত্ৰা খাদ্য খোৱাৰ প্ৰৱণতা বৃদ্ধি হ’ব পাৰে । ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে ব্ৰাউন ব্ৰেড বা গোটা ঘেঁহুৰ ৰুটি খাব, য’ত প্ৰচুৰ আঁহ আৰু পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে ।
পেকেজড ফলৰ ৰস-
পেকেজড ফলৰ ৰস প্ৰায়ে বজাৰত সহজে পোৱা যায় যদিও এই ৰস খোৱাটো অধিক ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে । এই ৰসত উচ্চ মাত্ৰাৰ চেনি আৰু কৃত্ৰিম যোগকৰণ থাকে, যিবোৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে । ইয়াত কেলৰি বেছি থাকে, যাৰ ফলত ওজন বৃদ্ধি হ’ব পাৰে । ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে সতেজ ফল-মূল খাওক বা চেনি নিদিয়াকৈ ঘৰতে প্ৰাকৃতিক ৰস বনাওক ।
কেক আৰু বেকাৰী প্ৰডাক্ট-
কেক, কুকিজ আৰু অন্যান্য বেকাৰী সামগ্ৰীত সাধাৰণতে প্ৰচুৰ পৰিমাণে চেনি, চৰ্বি আৰু যোগকৰণ পদাৰ্থ থাকে । বেকাৰীৰ সামগ্ৰীত চেনি আৰু ট্ৰেন্স ফেট বেছি থাকে, যাৰ ফলত হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় । বেকাৰীৰ সামগ্ৰীত এন্টি-নিউট্ৰিয়েণ্ট থাকিব পাৰে, যাৰ ফলত শৰীৰত থকা পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ শোষণত সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে । এইবোৰৰ ফলত তেজৰ চেনিৰ ভাৰসাম্যহীনতা হ’ব পাৰে, যাৰ ফলত ক্লান্তি আৰু মেজাজ সলনি হ’ব পাৰে । যদি আপোনাৰ কিবা মিঠা খাদ্য খাবলৈ মন যায়, তেন্তে সতেজ ফল, শুকান ফল বা ঘৰতে বনোৱা স্বাস্থ্যকৰ জলপান খাওক ।
(এই প্ৰতিবেদন কেৱল আপোনালোকক সজাগ কৰিবলৈহে লিখা হৈছে । যদি আপুনি যিকোনো ঠাইতে আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে জড়িত কিবা পঢ়ে, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে গ্ৰহণ কৰাৰ পূৰ্বে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক ।)