ডায়েবেটিছত খাদ্য খোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সামান্য অসাৱধানতাই তেজৰ চুগাৰৰ মাত্ৰা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে । যদি ডায়েবেটিছৰ প্ৰাৰম্ভিক লক্ষণসমূহ জনা যায় তেন্তে সঠিক খাদ্য গ্ৰহণ আৰু সাৱধানতা অৱলম্বন কৰি ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিব পাৰি ।
ডায়েবেটিচ হৈছে ভাৰতকে ধৰি সমগ্ৰ বিশ্বতে দ্ৰুতগতিত বিয়পি পৰা এক ৰোগ । ভাৰতত ইয়াৰ দ্বাৰা পীড়িত লোকৰ সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে । ই মুখ্যতঃ আমাৰ খাদ্য আৰু জীৱনশৈলীৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এটা ৰোগ । এবাৰ ডায়েবেটিছ হ’লে, ইয়াক গোটেই জীৱনত আঁতৰ কৰিব নোৱাৰি । ইয়াৰ কোনো স্থায়ী নিৰাময় এতিয়াও নাই । ইয়াক কেৱল সঠিক আহাৰ আৰু স্বাস্থ্যকৰ জীৱনশৈলীৰ দ্বাৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি ।
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, ডায়েবেটিচত খোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সামান্য অৱহেলাই ৰক্ত শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে । যদি ডায়েবেটিচৰ প্ৰাৰম্ভিক লক্ষণবোৰ ধৰা পৰে, তেনেহ’লে সঠিক আহাৰ আৰু সাৱধানতা ৰাখি ডায়েবেটিচ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিব পাৰি । ডায়েবেটিচৰ ক্ষেত্ৰত, এনে খাদ্যবোৰ আহাৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগে, যাৰ গ্লাইচেমিক সূচক কম ।
ৰেড মিট খোৱা পৰিহাৰ কৰক-
ডায়েবেটিক ৰোগীসকলে ৰেড মিচ খোৱা পৰিহাৰ কৰিব লাগে কিয়নো ই অতি গধুৰ যি হজম কৰিবলৈ যথেষ্ট সময় লয় । ইয়াৰ বাবে, শৰীৰৰ বিপাক হ্ৰাস হয় আৰু শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি হ’ব পাৰে ।
এই পাচলিবোৰ বেছি কৈ নাখাব-
আপুনি জানি আচৰিত হ’ব কিন্তু এই ৰোগত, কিছুমান পাচলি যেনে কচু, মিঠা আলু, আলু, কঁঠাল আদি খুব কম খাব লাগে বা একেবাৰে খাব নালাগে, কিয়নো ইয়াত প্ৰাকৃতিক চেনী থাকে ।
এই ফলবোৰৰ পৰা আঁতৰি থাকক-
আম, কল, চেৰী আঙুৰ আৰু আনাৰসৰ দৰে ফলবোৰত যথেষ্ট প্ৰাকৃতিক চেনী থাকে যি শৰ্কৰাৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে । ইয়াক উচ্চ গ্লাইচেমিক সূচক থকা ফলত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়, সেয়েহে ই ডায়েবেটিচ ৰোগীৰ বাবে বিপদজনক ।
ময়দা পৰিহাৰ কৰক-
ডায়েবেটিচ ৰোগীসকলে তেওঁলোকৰ আহাৰত আটা আৰু ইয়াৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা বস্তু খাব নালাগে । চাউল, পাস্তা, ময়দা বা বগা ব্ৰেডৰ দৰে খাদ্য যথেষ্ট ক্ষতিকাৰক । এই সকলোবোৰ বস্তুৱে চেনীৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ কাম কৰে ।