ভাৰতীয় লোকসকলে চাহ খোৱাটো এটা সাধাৰণ কথা, কিন্তু আপুনি জানেনে যে আপোনাৰ প্ৰিয় চাহ স্বাস্থ্যৰ বাবে বিপদজনক বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে?
এটা শেহতীয়া অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে টী বেগৰ পৰা মুকলি হোৱা মাইক্ৰ’প্লাষ্টিকবোৰে কৰ্কট ৰোগ আৰু বন্ধ্যাত্বৰ দৰে গুৰুতৰ ৰোগৰ আশংকা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
বাৰ্চিলোনাৰ ইউনিভাৰ্চিটাট Autónoma বিজ্ঞানীসকলে জানিব পাৰিলে যে যেতিয়া টী বেগবোৰ গৰম পানীত ডুবাই দিয়া হয় তেতিয়া কোটি কোটি মাইক্ৰ’প্লাষ্টিক মুকলি কৰা হয়।
এই ক্ষুদ্ৰ প্লাষ্টিকৰ কণাবোৰে মানৱ শৰীৰত প্ৰৱেশ কৰিব পাৰে আৰু গুৰুতৰ স্বাস্থ্য সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
গৱেষকসকলে তিনি প্ৰকাৰৰ টী বেগ যেনে নাইলন, পলিপ্ৰপাইলিন আৰু সাধাৰণ চুপাৰমাৰ্কেট টী বেগক লৈ অধ্যয়নটো কৰিছিল।
এই টী বেগবোৰ ৯৫ ডিগ্ৰী চেলছিয়াছ পানীত ৰখা হৈছিল আৰু দেখা গৈছিল যে পলিপ্ৰপাইলিন চাহৰ মোনাবোৰ আটাইতকৈ বিপদজনক, প্ৰতি মিলিলিটাৰত ১.২ বিলিয়ন মাইক্ৰ’প্লাষ্টিক মুকলি কৰে। নাইলন চাহৰ মোনাবোৰে প্ৰতি মিলিলিটাৰত ৮.১৮ নিযুত মাইক্ৰ’প্লাষ্টিক মুকলি কৰিছিল।
গৱেষণাটোত দেখা গৈছিল যে শৰীৰৰ আভ্যন্তৰীণ অংগবোৰত মাইক্ৰ’প্লাষ্টিক জমা হ’ব পাৰে।এই কণাবোৰে অন্ত্ৰৰ বেৰবোৰ ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰে আৰু কোষবোৰ প্ৰৱেশ কৰিব পাৰে আৰু ডিএনএ প্ৰভাৱিত কৰিব পাৰে।
বিজ্ঞানীসকলে লগতে সতৰ্ক কৰি দিছে যে এই কণাবোৰে কৰ্কট ৰোগ, বন্ধ্যাত্ব আৰু মলাশয় (অন্ত্ৰ)ত ৰোগ সৃষ্টি কৰিব পাৰে।
এক চীনা অধ্যয়ন অনুসৰি, মাইক্ৰ’প্লাষ্টিকৰ সৈতে সম্পৰ্কিত খাদ্যই অন্ত্ৰৰ সুৰক্ষা স্তৰ দুৰ্বল কৰিব পাৰে আৰু কৰ্কট কোষৰ বিস্তাৰ দ্ৰুত কৰিব পাৰে।
ইয়াৰ উপৰিও, মাইক্ৰ’প্লাষ্টিকবোৰে পুৰুষৰ শুক্ৰাণুকো প্ৰভাৱিত কৰে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ গতিশীলতা হ্ৰাস হয়।
প্লাষ্টিক স্বাস্থ্য পৰিষদৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক মাৰিয়া ৱেষ্টাৰবোছে কৈছিল যে বিজ্ঞানীসকলে প্লাষ্টিকৰ বিপদ সম্পৰ্কে বাৰে বাৰে সতৰ্ক কৰি আছে। আন্তৰ্জাতিক সম্প্ৰদায়ে এই দিশত তাৎক্ষণিক পদক্ষেপ লোৱা উচিত।
বিশেষজ্ঞসকলে প্লাষ্টিকৰ টী বেগ সলনি পৰম্পৰাগত ঢিলা চাহ ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু চাহ বনোৱাৰ সময়ত গ্লাছ বা ষ্টীলৰ বাচন ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
(এই বাতৰিটো কেৱল আপোনাক সজাগ কৰাৰ উদ্দেশ্যে লিখা হৈছে। আমি ইয়াক লিখিবলৈ সাধাৰণ তথ্যৰ সহায় লৈছো। স্বাস্থ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত যিকোনো গ্ৰহণ কৰাৰ পূৰ্বে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওঁক।