শীতকালত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰি ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয়, কাৰণ এই বতৰত শৰীৰক অতিৰিক্ত শক্তিৰ প্ৰয়োজন হয় । এই ঋতুত মানুহৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা দুৰ্বল হৈ পৰিব পাৰে, যাৰ ফলত জ্বৰ, চৰ্দি, কাহ আদি সংক্ৰমণৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় । যাৰ বাবে আমি আমাৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাৰ বিশেষ যত্ন লোৱাটো প্ৰয়োজনীয় ।
সন্তুলিত আহাৰ কিয় গুৰুত্বপূৰ্ণ ?
শীতকালত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বজাই ৰাখিবলৈ সন্তুলিত আহাৰ অতি প্ৰয়োজনীয় । বিশেষজ্ঞসকলে পৰামৰ্শ দিয়ে যে বতৰৰ ফল প্ৰচুৰ পৰিমাণে সেৱন কৰিব লাগে । ভিটামিন আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টৰ প্ৰচুৰ পৰিমাণে থকা সতেজ ফলমূল আৰু শাক-পাচলি খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ ।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা কেনেকৈ বৃদ্ধি কৰিব ?
পুষ্টিবিদসকলে কয় যে, শীতকালত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বজাই ৰাখিবলৈ কমলা, আমলখি, অমিতা, কেপচিকাম, ষ্ট্ৰবেৰী আদি ভিটামিন চি সমৃদ্ধ খাদ্য গ্ৰহণ কৰিব লাগে । গাজৰ, মিঠা আলু, পালেং আদি খাদ্য সেৱন কৰাটোও অতি উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে ।
এইবোৰ খাদ্যও খাওক-
ইয়াৰ উপৰিও আয়ুৰ্বেদিক আৰু প্ৰাকৃতিক বস্তু যেনে হালধি, আদা, নহৰু, মৌ, তুলসী আদি সেৱন কৰাটোও ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে অতি উপকাৰী । আদা আৰু মৌৰ মিশ্ৰণে চৰ্দি আৰু কাহ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে । গাখীৰত হালধি মিহলাই সেৱন কৰিলে শৰীৰৰ প্ৰদাহজনিত প্ৰক্ৰিয়া কমি যায় আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী হ’ব পাৰে ।
মনকো শান্তি দিয়ক-
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, শীতকালত মানসিক স্বাস্থ্যৰ যত্ন লোৱাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ । যোগাসন, ধ্যান, প্ৰাণায়াম, আৰু লঘু সংগীতে মানসিক চাপ কমোৱাত সহায় কৰিব পাৰে । ইয়াৰ বাহিৰেও সময়ে সময়ে নিজকে শিথিল কৰি সুখী হোৱাৰ চেষ্টা কৰক ।
কাপোৰৰ যত্নও লওক-
শীতকালত ঠাণ্ডাৰ পৰা ৰক্ষা পাবলৈ গৰম কাপোৰ পিন্ধা আৰু শৰীৰ সুৰক্ষিত ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয় । যদি আপুনি বাহিৰলৈ ওলাই যায় তেন্তে ছালখন গৰম আৰু শুকান কৰি ৰাখিবলৈ উপযুক্ত কাপোৰ পিন্ধক । ঠাণ্ডাৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ মাফলাৰ, গ্ল’ভছ আৰু গৰম জোতা পিন্ধক, যাতে শৰীৰৰ উষ্ণতা বজাই ৰাখিব পাৰি । ইয়াৰ ফলত সংক্ৰমণ আৰু ৰোগৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ সহায় কৰে ।