গৰমত কিমান সেৱন কৰিব পানী
গ্ৰীষ্মকাল শৰীৰৰ বাবে অতি প্ৰত্যাহ্বানজনক।গৰমত প্ৰায়ে আমাৰ শৰীৰত পানীৰ অভাৱ হয়।কাৰণ আমাৰ চৌপাশৰ উষ্ণতা অতি বেছি গতিকে আমাৰ শৰীৰটোও উচ্চ উষ্ণতাৰ সংস্পৰ্শত থাকে।
এই সময়ছোৱাত বহুত ঘাম ওলায় কিন্তু ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় হাইড্ৰেচন ল’ব লাগে।ইয়াত প্ৰয়োজনীয় হাইড্ৰেচন মানে শৰীৰৰ পৰা যিমান পানী নিৰ্গত হৈ থাকে, শৰীৰৰ বাবে পানীৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব লাগে যাতে শৰীৰে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ পানী পায় আৰু পানীৰ অভাৱ নহয়।
দিনত কিমান পানী সেৱন কৰিব?
প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ হাইড্ৰেচনৰ প্ৰয়োজনীয়তা বেলেগ বেলেগ যিটো তেওঁলোকৰ শাৰীৰিক কাৰ্যকলাপ, সংস্পৰ্শৰ বাবে আৰু ঘাম ওলোৱাৰ পৰিমাণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে, গতিকে এই ভিত্তিত পানীৰ পৰিমাণো ভিন্ন হয়।
কিন্তু চিকিৎসকে কয় যে প্ৰতিজন ব্যক্তিক প্ৰতিদিনে কমেও ২.৫ৰ পৰা ৩ লিটাৰ পানীৰ প্ৰয়োজন হয়।
কিন্তু যদি বহু সময় গৰমত থাকিবলগীয়া হয় বা বহুত ঘাম ওলায়, তেন্তে তাৰ পিছত এক লিটাৰ অতিৰিক্ত পানী খাব লাগে, অৰ্থাৎ ৩ৰ পৰা ৪ লিটাৰ পানী গ্ৰহণ কৰিব লাগে।
যদি আপুনি ডিহাইড্ৰেচনত ভুগি আছে তেন্তে পলম নকৰাকৈ তৎক্ষণাত চিকিৎসকৰ ওচৰলৈ যাওক।
এই পানীয়বোৰ সহায়ক
নাৰিকল পানী, য’ত ছডিয়াম, পটাছিয়াম আৰু মেগনেছিয়ামৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় ইলেক্ট্ৰ’লাইট প্ৰচুৰ পৰিমাণে থাকে।ইয়াৰ এটা গিলাচত ২৩ৰ পৰা ২৫ কেলৰি থাকে আৰু সেয়েহে ইয়াক দিনটোত এবাৰ বা দুবাৰকৈ খাব পাৰি।
এগিলাচ নেমুপানীত মাত্ৰ পাঁচ কেলৰি থাকে।গতিকে ইয়াৰ সেৱনেও ওজন আৰু চেনি বৃদ্ধি নকৰে।
বেলৰ ৰসত প্ৰায় ১৪০-১৫০ কেলৰি থাকে,ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত খনিজ পদাৰ্থ আৰু ফাইবাৰ থাকে, গতিকে ই এক উৎকৃষ্ট প্ৰ’বায়’টিক পানীয়।
তৰমুজৰ ৰসত ৭৫ কেলৰি থাকে আৰু ইয়াত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ফাইবাৰ থাকে। কিন্তু ৰসৰ সলনি তৰমুজ যিদৰে আছে তেনেদৰে খোৱাই ভাল,ইয়াৰ ফলত ফাইবাৰ আৰু প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিও পোৱা যায়।
(এই লেখাত দিয়া পৰামৰ্শ সমূহ সাধাৰণ তথ্যৰ বাবেহে। স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় যিকোনো পৰিৱৰ্তন কৰাৰ পূৰ্বে চিকিৎসকৰ ওচৰলৈ যাওক)
লগতে পঢ়ক: চীট নম্বৰ 11 A; লাকী চীটত বহিয়েই প্ৰাণ ৰক্ষা পৰিছিল বিশ্বাস কুমাৰ ৰমেশ