একাপ গৰম চাহে শীতকালত সকাহ হিচাপে কাম কৰে । পুৱা সাৰ পোৱাৰ পৰা দিনটোৰ ভাগৰ মচি আতঁৰোৱালৈকে, চাহ আমাৰ জীৱনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈ পৰিছে । কিন্তু আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছেনে যে অত্যাধিক চাহ খোৱাটো আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে কিমান ক্ষতিকাৰক হ’ব পাৰে ?
বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে দিনটোত ৪-৫ কাপ বা তাতকৈ অধিক চাহ খালে স্বাস্থ্যৰ ওপৰত বেয়া প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে । অত্যধিক চাহ খালে আমাৰ শৰীৰত কি পৰিৱৰ্তন হ’ব পাৰে জানো আহক ।
অত্যাধিক চাহ খোৱাৰ লোকচান-
কেফেইনৰ অত্যধিক সেৱন-
চাহত কেফেইন থাকে, যিয়ে সীমিত পৰিমাণত শক্তি আৰু ধ্যান-ধাৰণা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে । কিন্তু অত্যধিক পৰিমাণৰ কেফেইন সেৱন কৰিলে অনিদ্ৰা, অস্থিৰতা আৰু হৃদস্পন্দন বৃদ্ধি হ’ব পাৰে ।
পাচনতন্ত্ৰৰ ওপৰত প্ৰভাৱ-
খালী পেটত বা সঘনাই চাহ খালে পেটত এচিড বৃদ্ধি পায়, যাৰ ফলত পেটৰ বিষ, এচিডিটি আৰু গেছৰ সমস্যা হ’ব পাৰে । কিছুমান ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ ফলত আলচাৰো হ’ব পাৰে ।
আইৰণৰ অভাৱ-
চাহত টেনিক এচিড পোৱা যায়, যাৰ ফলত শৰীৰত আইৰণৰ শোষণ হ্ৰাস পায় । বিশেষকৈ যিসকলে ইতিমধ্যে ৰক্তহীনতা বা তেজৰ অভাৱত ভুগি আছে তেওঁলোকৰ বাবে বেছিকৈ চাহ খোৱাটো বিপদজনক বুলি প্ৰমাণিত হ’ব পাৰে ।
হাড়ৰ ওপৰত বেয়া প্ৰভাৱ-
বেছিকৈ চাহ খালে শৰীৰত কেলচিয়ামৰ পৰিমাণ কমি যায়, যাৰ ফলত হাড় দুৰ্বল হৈ পৰে । দীৰ্ঘদিন এনেদৰে কৰিলে অষ্টিঅ’পৰ’ছিছৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পায় ।
চাহ খোৱাৰ সঠিক উপায়-
বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে দিনটোত ২-৩ কাপ চাহ খোৱাটো উপযুক্ত । ইয়াৰ বাহিৰেও চাহ খোৱাৰ সময়টোও গুৰুত্বপূৰ্ণ । খালী পেটত চাহ খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিব আৰু খোৱাৰ লগে লগে চাহ খাব নালাগে ।
কি কি বিকল্প থাকিব পাৰে ?
যদি চাহ খোৱাৰ অভ্যাস আছে আৰু কম কৰিব বিচাৰে তেন্তে আদা, সেউজীয়া চাহ বা গৰম পানীৰ সৈতে বনৌষধি চাহৰ বিকল্প বাছি ল’ব পাৰে । এইবোৰে আপোনাৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰখাই নহয়, ঠাণ্ডা বতৰতো আপোনাক উষ্ণতা প্ৰদান কৰিব ।