যিকোনো খাদ্যৰ সোৱাদ অলপ গৰম মছলা দি বঢ়াব পাৰি । নিৰামিষ আৰু আমিষ উভয় ব্যঞ্জনতে ই এক অপৰিহাৰ্য মছলা । গৰম মছলা হৈছে ডালচেনি, লং, ইলাচি আৰু ক’লা জালুকৰ মিশ্ৰণ । গৰম মছলাই স্বাস্থ্যৰ বাবে বহুতো সম্ভাৱ্য উপকাৰ প্ৰদান কৰে । যদি আপুনি মছলাৰ মাত্ৰাৰ প্ৰতি সংবেদনশীল তেন্তে গৰম মছলাৰ মানদণ্ড বিবেচনা কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰণ ইয়াত অধিক ৰাসায়নিক পদাৰ্থ থাকিব পাৰে । আপুনি জানেনে যে ভাৰতীয় পাকঘৰত ব্যৱহাৰ কৰা এই প্ৰধান মছলাৰ বহু উপকাৰৰ লগতে অপকাৰিতাও আছে ?
আমাৰ খাদ্যত আটাইতকৈ প্ৰিয় এই মছলাবিধৰ কি কি উপকাৰিতা আৰু অপকাৰিতা আছে, ইয়াক খোৱাৰ আগতে সকলোৱে এই কথা জানিব লাগে । কিন্তু মনত ৰাখিব, ইয়াক কেতিয়াও অতিৰিক্তভাৱে সেৱন নকৰিব ।
চৰ্দি আৰু কাহ-
বতৰ ঠাণ্ডা হোৱাৰ লগে লগে চৰ্দি আৰু কাহৰ সমস্যা বৃদ্ধি পোৱাটো সাধাৰণ কথা । গৰম মছলাত লং, ক’লা জালুক আৰু দালচেনি মিহলাই ব্যৱহাৰ কৰিলে এনে ৰোগ নিমিষতে নিৰাময় হ’ব পাৰে ।
হজম শক্তি উন্নত কৰে-
শীতকালত পকৰী, পাপড় আৰু ভটোৰাৰ চাহিদা বেছি । কিন্তু এই সময়ত পাচনতন্ত্ৰৰ সমস্যাও বাঢ়ি যায় । এনে পৰিস্থিতিত যদি আপুনি আপোনাৰ খাদ্যত গৰম মছলা যোগ কৰে, তেন্তে আপোনাৰ হজম শক্তি উন্নত হ’ব পাৰে । ডালচেনি আৰু অন্যান্য মছলাত থকা আঁহে নিয়মিত মলত্যাগত সহায় কৰে ।
ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে-
গৰম মছলাৰ মূল উপাদান ডালচেনিয়ে তেজৰ শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰে । গৰম মছলাত ডালচেনি থাকিব পাৰে, সেয়েহে ক’ব পাৰি যে গৰম মছলা সেৱনে ৰক্ত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰে ।
বিষ আৰু ফুলা-
গৰম মছলাত থকা মছলাবোৰৰ প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী গুণ আছে । ফুলা আৰু বিষ কমোৱাত ইহঁতে যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব পাৰে ।
ডায়েবেটিছ ৰোগী-
খাদ্যত জিৰা আৰু অন্যান্য পদাৰ্থৰ উপস্থিতি ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে উপকাৰী । তেওঁলোকৰ বাবে ই এণ্টি ডায়েবেটিক এজেণ্ট ।
এন্টি-অক্সিডেন্ট-
গৰম মছলাত প্ৰচুৰ পৰিমাণে এন্টিঅক্সিডেন্ট থাকে, যাৰ ফলত ছালৰ সমস্যা দূৰ হয় ।
গৰম মছলাৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱ-
সকলোৱে গৰম মছলা খোৱাৰ বহু উপকাৰিতা আছে বুলি জানে যদিও ইয়াৰ কিছু পাৰ্শ্বক্ৰিয়াও হ’ব পাৰে । অত্যধিক গৰম মছলা সেৱন কৰিলে অৰ্শৰোগ, বুকুৰ জ্বলাপোৰা, এচিডিটি আৰু পেটৰ জ্বলাপোৰা হ’ব পাৰে ।