দিনটোত এটা আপেলে চিকিৎসকক আঁতৰাই ৰাখে… এই কথা আপুনি নিশ্চয় বহুবাৰ শুনিছে । কিন্তু আপেল ইমানেই দামী যে সকলোৰে বাবে প্ৰতিদিনে খোৱাটো সম্ভৱ নহয় । এনে পৰিস্থিতিত যদি আপুনি মাত্ৰ এটা ফলত ৪টা আপেল আৰু ২টা কলৰ গুণ বিচাৰে তেন্তে আজি আমি আপোনাক এনে এটা শক্তিশালী ছুপাৰ ফ্ৰুট (Guava)ৰ বিষয়ে কম । এই ফল খালে আপুনি কেৱল এটা বা দুটা নহয় কেইবাটাও লাভ পাব আৰু ই পকেটতো বিশেষ প্ৰভাৱ নেপেলাই । কেৱল এই ফলটোৱেই নহয় ইয়াৰ পাতবোৰো অতি উপকাৰী, গতিকে শীতকালত উপলব্ধ এই ছুপাৰ ফলবিধৰ বিষয়ে জনাক ।
আপেল-কল-কমলাতকৈ অধিক উপকাৰী মধুৰীআম-
শীতকালত উপলব্ধ মধুৰীআম পুষ্টিকৰ উপাদানৰে সমৃদ্ধ, ইয়াত এন্টিফাংগেল, ভিটামিন চি, কে, বি৬, ফ’লেট, নিয়াচিন, এন্টিডায়েবেটিক, আইৰণ, ফছফৰাছ, কেলচিয়াম, পটাছিয়াম, জিংক, কপাৰ, কাৰ্বহাইড্ৰেট, ডায়েটাৰী ফাইবাৰ থাকে । ইয়াৰ বাহিৰেও ইয়াক আপেল, কল আৰু কমলাতকৈ অধিক শক্তিশালী আৰু উপকাৰী বুলি গণ্য কৰা হয় । কোৱা হয় যে প্ৰতিদিনে এটা মধুৰী খালে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি পায়, পাচনতন্ত্ৰ উন্নত হয় আনকি কেন্সাৰো প্ৰতিৰোধ কৰে । গতিকে মধুৰীআম খোৱাৰ উপকাৰিতাসমূহৰ বিষয়ে জানক ।
ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে-
মধুৰীআমত প্ৰচুৰ পৰিমাণে ভিটামিন চি থাকে, যিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে, বিশেষকৈ শীতকালত ই চৰ্দি, কাহ আৰু জ্বৰৰ পৰা ৰক্ষা কৰে ।
পাচনতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰে-
মধুৰীআমত প্ৰচুৰ পৰিমাণে আঁহ থাকে, যিটো হজমৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয় । ই কোষ্ঠকাঠিন্য, পেটৰ বিষ, বদহজম আদি সমস্যা ৰোধ কৰে ।
ৰক্ত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে-
মধুৰীআম আৰু ইয়াৰ পাত ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে কোনো ঔষধতকৈ কম নহয় । আচলতে মধুৰীত গ্লাইচেমিক ইনডেক্স কম, যিটো ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বাবে অতি উপকাৰী আৰু ৰক্ত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে ।
হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি সাধন কৰে-
পটাছিয়াম আৰু এন্টিঅক্সিডেন্ট প্ৰচুৰ পৰিমাণে মধুৰীআমত পোৱা যায়, যিয়ে শৰীৰৰ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে । ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিলে কলেষ্টেৰলো নিয়ন্ত্ৰণত থাকে আৰু হৃদৰোগৰ কোনো আশংকা নাথাকে । ইয়াৰ উপৰিও মধুৰীআম নিয়মীয়াকৈ সেৱন কৰিলে হাৰ্ট এটেক বা ষ্ট্ৰোক হোৱাৰ সম্ভাৱনাও হ্ৰাস পায় ।
ওজন কমোৱাত ফলপ্ৰসূ-
মধুৰীআম এনে এবিধ ফল যাৰ কেলৰিৰ পৰিমাণ অতি কম আৰু আঁহ অতি বেছি । এনে পৰিস্থিতিত যিসকলে ওজন কমাব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবে ই এক উত্তম বিকল্প । কাৰণ ইয়াক সেৱন কৰিলে আপোনাৰ পেট বহুসময়লৈ ভৰি থাকে আৰু আপুনি সঘনাই ভোক অনুভৱ নকৰে ।
ছালৰ উজ্জ্বলতা বৃদ্ধি কৰে-
ভিটামিন চিৰ উপৰিও এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু ভিটামিন এ মধুৰীআমত পোৱা যায়, যিটো ছালৰ বাবে অতি উপকাৰী । ছালখনক উজ্জ্বল কৰি তোলাৰ লগতে ই এন্টি এজিং হ্ৰাস কৰি ছালখনক উজ্জ্বল কৰি ৰখাত সহায় কৰে ।