আমি সকলোৱে জানো যে দাইল আৰু পাচলিত নহৰুৰে তেল মাৰিলে সোৱাদ বহুগুণে বৃদ্ধি হয়। কিন্তু আয়ুৰ্বেদতো এই নহৰুৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান আছে। কেঁচা নহৰু খোৱাটো স্বাস্থ্যৰ বাবেও যথেষ্ট উপকাৰী।
ইয়াত এলিচিন নামৰ এক এনজাইম থাকে, যাৰ প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী আৰু এণ্টিঅক্সিডেণ্ট গুণাগুণ থাকে। ই মেগনেছিয়াম, কেলচিয়াম, জিংক, চেলেনিয়ামৰ সৈতে ভিটামিন চি, এ আৰু বি ৰে সমৃদ্ধ।
যদি আপুনি ইউৰিক এচিড বা বেয়া কলেষ্টেৰলৰ ৰোগী, তেনেহ’লে এই গুৰুতৰ সমস্যাবোৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাতো ই অতি উপকাৰী। ইউৰিক এচিড আৰু উচ্চ কলেষ্টেৰলত নহৰু ৰ ব্যৱহাৰ কেনেদৰে উপকাৰী, লগতে ইয়াক কেতিয়া আৰু কেনেদৰে খাব লাগে জানো আহক-
বেয়া কলেষ্টেৰলত বহু উপকাৰী: কেঁচা নহৰুৱে এলডিএল অৰ্থাৎ বেয়া কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰে আৰু এইচডিএল অৰ্থাৎ শৰীৰত ভাল কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি কৰে।নহৰুৱে ধমনীবোৰৰ পৰা বেয়া কলেষ্টেৰল ফিল্টাৰ কৰে আৰু প্ৰস্ৰাৱৰ জৰিয়তে ইয়াক আঁতৰ কৰে। লগতে, ইয়াত থকা ছালফাৰ যৌগবোৰে ৰক্ত সঞ্চালন উন্নত কৰে আৰু হৃদৰোগৰ আশংকা হ্ৰাস কৰে।
ইউৰিক এচিডেও নিয়ন্ত্ৰণ কৰে: দৈনিক নহৰু খালে ইউৰিক এচিড নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ প্ৰদাহ-প্ৰতিৰোধী গুণাগুণ আছে। ই গাঁঠি ফুলা হ্ৰাস কৰে আৰু গাঁঠিৰ অসহনীয় বিষৰ পৰাও সকাহ দিয়ে। ইয়াত থকা এলিচিন নিমখ যৌগই ইউৰিক এচিড নিয়ন্ত্ৰণত কাৰ্যকৰী কৰে।
শৰীৰটো গৰম ৰাখে: নহৰুৱে শৰীৰটো গৰম ৰাখে।শীতকালত কেঁচা নহৰুৰ ব্যৱহাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। ইয়াত এলিচিন নামৰ এক যৌগ থাকে, যি ইয়াৰ স্বাস্থ্যৰ লাভালাভৰ বাবে দায়বদ্ধ। এলিচিনৰ উষ্ণতাৰ প্ৰভাৱে তেজৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি কৰে।
কেতিয়া আৰু কেনেকৈ খাব?
ৰাতিপুৱা কেঁচা নহৰু খোৱাটো উপকাৰী। দৈনিক ২ ফুটা নহৰু খাব পাৰে। গতিকে ৰাতি শুবলৈ যোৱাৰ পূৰ্বে ২ ফুটা নহৰু পানীত তিয়াই থব।আৰু ৰাতিপুৱা খালী পেটত ইয়াক খাব। যদি আপোনাৰ কোনো ধৰণৰ এলাৰ্জি আছে বা আপুনি কোনো ঔষধ গ্ৰহণ কৰি আছে, প্ৰথমে চিকিৎসকৰ সৈতে কথা পাতক আৰু তাৰ পিছত ইয়াক খাওক।
(এই প্ৰবন্ধটো সাধাৰণ তথ্যৰ বাবে, অনুগ্ৰহ কৰি যিকোনো প্ৰতিকাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ আগতে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওঁক)