ভাৰতৰ বহু ঠাইত ৰন্ধা-বঢ়া, মেৰিয়াই লোৱা আৰু খাদ্য পৰিবেশনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয় কলপাত । বিশেষকৈ অসস তথা উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলকে ধৰি দক্ষিণ ভাৰতীয় বা দক্ষিণ এছিয়াৰ খাদ্য প্ৰায়ে কলপাতত পৰিবেশন কৰা হয় । এই পৰম্পৰাগত পদ্ধতিটো যুগ যুগ ধৰি প্ৰচলিত হৈ আহিছে । কিন্তু আপুনি কেতিয়াবা ভাবিছেনে কলৰ পাত ব্যৱহাৰ কৰিলে কি লাভ হয় ?
কলপাতত খাদ্য খোৱাৰ উপকাৰিতা-
পুষ্টিগত মান-
কলৰ পাতত পলিফিনল, ভিটামিন এ আৰু ভিটামিন চি আদি বহুতো অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে । কলৰ পাতৰ ওপৰত খাদ্য ৰাখিলে এই পুষ্টিকৰ কিছুমান পুষ্টি খাদ্যলৈ ৰূপান্তৰিত হয়, যাৰ ফলত ইয়াৰ পুষ্টিকৰ মূল্য বৃদ্ধি পায় ।
ৰুচি বৃদ্ধি কৰে-
কলপাতত খাদ্য খালে খাদ্যৰ সোৱাদ বৃদ্ধি পাব পাৰে । পাতে খাদ্যত মৃদু, মাটিৰ সোৱাদ প্ৰদান কৰে যিয়ে খাদ্যৰ সোৱাদ বৃদ্ধি কৰে ।
চাবলৈ আকৰ্ষণীয়-
কলপাতত খাদ্য খোৱাটোৱে খাদ্যক পৰম্পৰাগত মনোমোহাতা প্ৰদান কৰে । যদি আপুনি ভাল হৃদয়েৰে খাদ্য গ্ৰহণ কৰে তেন্তে ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে বহু উপকাৰ হ’ব পাৰে ।
নন টক্সিক বিকল্প-
প্লাষ্টিক বা থাৰ্মোকল প্লেটৰ তুলনাত কলৰ পাত বিষাক্ত নহয়, যাৰ বাবে খাদ্যত ক্ষতিকাৰক ৰাসায়নিক পদাৰ্থ পোৱা নাযায়, ইয়াৰ ফলত কেন্সাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পায় ।
হজম শক্তি উন্নত হয়-
কলপাতত খাদ্য খোৱাৰ ফলত হজম শক্তিত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব পাৰে । কলৰ পাতত পোৱা পলিফিনলে পাচন এনজাইমৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰে, যিয়ে ভালদৰে পাচন আৰু পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ শোষণ কৰাত সহায় কৰে ।
প্ৰাকৃতিক বীজাণুনাশক-
কলৰ পাতত প্ৰাকৃতিক এন্টিমাইক্ৰ’বিয়েল গুণ থাকে যিয়ে খাদ্যত থকা ক্ষতিকাৰক বেক্টেৰিয়াক নিধন কৰাত সহায় কৰে । সেয়ে কলপাতত খাদ্য খালে খাদ্যজনিত ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস পাব পাৰে ।
ইক’ ফ্ৰেণ্ডলী-
ডিচপ’জেবল প্লেটৰ প্ৰাকৃতিক বিকল্প হিচাপে কলৰ পাত ব্যৱহাৰ কৰাটো পৰিৱেশ-বন্ধুত্বপূৰ্ণ বিকল্প । ইয়াৰ ফলত প্লাষ্টিক বা থাৰ্মোকল প্লেটৰ প্ৰয়োজন কমি যায়, যিয়ে ভূমি প্ৰদূষণত অৰিহণা যোগায় ।